Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Να θυμηθούμε μην κλείσουμε κανά ραντεβού για τις 26 Αυγούστου (του …2032)!

trasterΣτις 14 Οκτωβρίου ο συγκεκριμένος …ύποπτος ήταν ένα από τα 10.332 ουράνια σώματα που έχουν ανακαλυφθεί και παρατηρούνται

Μπορεί οι περισσότεροι εξ ημών τη μέρα εκείνη να ‘χουμε πανοραμική θέα του ριζικού συστήματος των υπερκείμενων ραδικιών και κυρίως μπορεί να υπάρχουν 1 στις 63.000 πιθανότητες για πρόσκρουση, για να είμαστε όμως “μέσα” (επειδή το μοιραίον ποτέ δεν γνωρίζουμε πότε θα επέλθει) καλό θα είναι να μην κανονίσουμε τίποτε για τις 26 Αυγούστου του 2032! Άσε που αν έρθει θα έρθει πολύ πιο γρήγορα από ότι θα φύγουν οι “δανειστές” από την Ελλάδα!!!

Προ 10ημέρου το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας ανακάλυψε έναν αστεροειδή που έλαβε την ονομασία “2013 TV135”. Αφού έγινε γνωστή η ανακάλυψη άρχισαν οι μελέτες για την τροχιά του και τις πιθανότητες μοιραίας συνάντησης με τη Γη. Γιατί υπάρχουν – σε διάφορες χώρες, κυρίως σε ΗΠΑ και Ρωσία – υπηρεσίες που…… μελετούν το διάστημα και εντοπίζουν αστεροειδείς ή άλλα ουράνια σώματα που στο μέλλον θα είναι επικίνδυνα για τον πλανήτη (μεταξύ μας, πιο επικίνδυνοι για την επιβίωση του πλανήτη μας είμαστε εμείς οι ίδιοι παρά τα ουράνια σώματα!).

Οι μελέτες των πιθανών τροχιών του διαστημικού βράχου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτός είναι δυνητικά επικίνδυνος για τον πλανήτη μας, αν και οι πιθανότητες είναι 1 στις 63.000. Με άλλα λόγια, όπως ανέφερε ο Don Yeomans της NASA οι πιθανότητες να ΜΗΝ χτυπήσει ο συγκεκριμένος αστεροειδής τη Γη αγγίζουν το 99,998% .

Αν όμως επιβεβαιωθεί αυτή η μια πιθανότητα, αυτό το 0,002%, τότε το χτύπημα θα γίνει στις 26 Αυγούστου του 2032 και θα είναι μοιραίο. Ο βράχος των 400 μ. θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, 50 φορές περισσότερη από το ισχυρότερο όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ.

Πάντως, για να …πανικοβληθούμε θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι το 2028. Τότε η απόσταση του αστεροειδούς από τη Γη θα είναι μικρότερη από ότι σήμερα και η μελέτη της τροχιάς του πολύ πιο εύκολη και ακριβής.

Όσοι ενδιαφέρονται για τέτοιες ιστορίες μπορούν να δουν και εδώ: http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch