Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Νέο επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

chjapdispΗ μια χώρα εισάγει το 99% του πετρελαίου που καταναλώνει και έχει προβλήματα με την παραγωγή ενέργειας που γίνεται από πυρηνικά εργοστάσια (η Φουκοσίμα είναι εμβληματικό πλέον εργοστάσιο). Στην οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά δε σταματά να ψάχνει πετρέλαιο στο υπέδαφός της. Το 1968 βρέθηκαν μεγάλα κοιτάσματα στην περιοχή των συγκεκριμένων νησιών.

Η άλλη είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, όμως – σύμφωνα με την κυρίαρχη σχολή στις διεθνείς σχέσεις – η οικονομική επιφάνεια “πρέπει” να αντικατοπτρίζεται και σε στρατιωτικό επίπεδο. Οπότε μιλάμε για μονόδρομο στις σχέσεις με τους γείτονες, όσο μεγάλοι κι αν είναι.

Τα λεφτά είναι λοιπόν πολλά, οι κρυμμένοι υδρογονάνθρακες ακόμη περισσότεροι, η διαφορά από πολύ παλιά, έτσι….. αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ένα διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα που απέχει πολλά μίλια μακριά από τις δυο χώρες.

Κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν από την Ανατολική Σινική Θάλασσα έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ενώ προς απάντηση ιαπωνικά αεροσκάφη πέταξαν λίγες ώρες αργότερα πάνω από τα νησιά. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal του Σαββάτου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα, αν η τελευταία επιλέξει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να διεκδικήσει τα συμφέροντά της.

(τα νησιά βρίσκονται σε απόσταση 410 χλμ από την Ιαπωνία, 330 χλμ από την Κίνα και μόλις 170 χλμ από την Ταϊβάν)