Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Λίγο σοβαρότητα ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΝ έβλαψε ποτέ κανέναν

sismografoΔεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος επάνω στον πλανήτη ο οποίος να λέει πως οι σεισμοί είναι προβλέψιμοι. Κανένας. Ακόμη και επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την προσπάθεια δημιουργίας συστημάτων πρόβλεψης λένε πως η πρόβλεψη ενός σεισμού είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω του τρόπου που δημιουργούνται.

Εντάξει, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτε, ούτε να εκμηδενίσει τις προσπάθειες, τους αγώνες, το χρόνο και τις γνώσεις σεισμολόγων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της πρόβλεψης (αρκεί να θυμηθούμε τους δικούς μας Βαρώτσο, Αλεξόπουλο, Νομικό που ανέπτυξαν τη μέθοδο βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών μέσω της “αποκρυπτογράφησης” των σεισμικών ηλεκτρικών κυμάτων, τη γνωστή μέθοδο ΒΑΝ.

Όμως, ορισμένοι “πεφωτισμένοι” κάθονται και συνδυάζουν πράγματα όπως…… τα τηλεοπτικά σποτάκια για σεισμούς (κάθε χώρα που σέβεται τους πολίτες της οφείλει να ενημερώνει και να προετοιμάζει – κλασσικό παράδειγμα είναι η Πολιτεία της Καλιφόρνια, στην οποία υπάρχουν οδηγίες ακόμη και για το πότε θα πρέπει οι άνθρωποι να ανανεώνουν τα φαρμακεία που υπάρχουν σε κάθε σπίτι), τον χθεσινό μεγάλο σεισμό στην Κρήτη, ένα άρθρο που είχε η γαλλική εφημερίδα ««Le Monde» (με αναφορές σε πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Ευρώπη), χθεσινές δηλώσεις σεισμολόγων (που πάντοτε μετά από μεγάλο σεισμό είναι επιφυλακτικοί και πάντα περιμένουν να περάσουν 48 ώρες μέχρι να πουν κάτι).

 Κι όλα αυτά για πέντε “κλικ” παραπάνω ή για 10 φυλλάδες που θα πουληθούν επιπλέον και για κάποια εξτρά μονάδα στις μετρήσεις των τηλεοπτικών.