Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

…και οι Τούρκοι τον χαβά τους.

Με μια τράμπα (όχι άνευ προηγούμενου, αφού οι γείτονες και …σύμμαχοι αυτά τα συνηθίζουν τα τελευταία 1.000.000 χρόνια) οι Τούρκοι προσπαθούν να μπουν για τα καλά στη Θράκη, στην οποία – κατόπιν τραγικών λαθών και παραλείψεών μας – αλωνίζουν.

Μετά από τους Νταβούτογλου και Μπαγκίς ήρθε η σειρά του Ερντογάν να επαναφέρει το θέμα της αμοιβαιότητας σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητώντας την εκλογή μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, ανέφερε πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και πως η Άγκυρα αναμένει μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική» κοινότητα. Ανέφερε δε μέχρι και τη Συνθήκη της Λωζάνης και είπε πως ο μουφτής της δυτικής Θράκης που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τον κόσμο. Φυσικά ξέχασε να πει ότι τη συγκεκριμένη συνθήκη οι ίδιοι οι Τούρκοι την έχουν κάνει λάστιχο, όπως ξέχασε να αναφερθεί και στα παλαιότερα γεγονότα (π.χ. ας πούμε τα Σεπτεμβριανά του 1955.

Τώρα, οι χαρακτηρισμοί “Δυτική Θράκη”, “τουρκική μειονότητα” και άλλα τέτοια έχουν καθαρά άλλους σκοπούς, εδώ και χρόνια – όπως λένε και στην πατρίδα μας “θέλει η …. να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει”. Όσο για το χρόνο που τέτοια θέματα επανέρχονται στο προσκήνιο, ούτε αυτός είναι τυχαίος.

Να σημειωθεί πως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι αυτή που (ας το αναφέρουμε χοντροειδώς) “έβγαζε Πατριάρχες”. Και με δεδομένα τα τούρκικα νομικά τερτίπια, που θέλουν τον Πατριάρχη να είναι Τούρκος υπήκοος, η αναπλήρωση του νυν θα είναι από δύσκολη έως ακατόρθωτη τα επόμενα χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι.