Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: εγκρίθηκε το σύστημα επιτήρησης συνόρων Eurosur

xartis_evropi_simaiaΤους κανόνες λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης συνόρων Eurosur ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη.

Το Eurosur θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο εικόνες και δεδομένα για τις εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Στόχος του εν λόγω δικτύου επικοινωνίας είναι η βελτίωση της ανίχνευσης, της πρόληψης και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος.
Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών, το Eurosur θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για να σωθούν οι ζωές των μεταναστών, όταν αυτές διατρέχουν κίνδυνο.
Το σύστημα θα εντατικοποιήσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και του Frontex, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών από διάφορες αρχές και εργαλεία παρακολούθησης, όπως δορυφόρους και συστήματα παρακολούθησης πλοίων, μέσω ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών.
Οι κανονισμοί λειτουργίας του Eurosur έχουν συμφωνηθεί με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φινλανδία θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Eurosur από τις 2 Δεκεμβρίου 2013. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου 2014.
Πηγή : naftemporiki.gr

Σημείωση “Περισκόπησης”: τώρα, αν κάποια στιγμή το σύστημα αυτό χρησιμοποιηθεί και για την εποπτεία των μετακινήσεων Ευρωπαίων πολιτών από τον φτωχό Νότο στον ανεπτυγμένο Βορά (ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός της Ένωσης, λόγω των οικονομικών δυσκολιών του Νότου), αυτό είναι ένα θεματάκι…