Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ετοιμάζεται αλλαγή στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ (αντί δίμηνα κάθε μήνα)

oaeelogoΕίναι που είναι δύσκολη (έως αδύνατη) η αποπληρωμή των εισφορών στο ΟΑΕΕ – αφού η αγορά έχει υποστεί ολοκληρωτική καθίζηση, έρχεται τώρα και ένα νέο που σχετίζεται με τις εισφορές.

Μελετάται λοιπόν οι εισφορές στον ΟΑΕΕ να μην καταβάλλονται από όσους είναι ασφαλισμένοι κάθε δίμηνο αλλά κάθε μήνα. Αν προκριθεί αυτή η αλλαγή, τότε θα ισχύσει από το πρώτο εξάμηνο του 2014, αφού προετοιμαστούν τα μηχανογραφικά συστήματα.

Οι εισφορές που καταβάλλονται στον ΟΑΕΕ ανά μήνα για τους παλαιούς (έως 31/12/2012) ασφαλισμένους κυμαίνονται, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία, από 245 ευρώ – 605 ευρώ και για τους νέους (από 1/1/93 και μετά) από 210 ευρώ – 709 ευρώ. Το ταμειακό έλλειμμα που προϋπολογίζει ο ΟΑΕΕ για το επόμενο έτος φτάνει τα 800 εκατ ευρώ και αναζητούνται και άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων του.

Το ζήτημα πάντως που είναι σημαντικό είναι άλλο:

1) η σύνδεση των εισφορών με τα τιμολόγια / αποδείξεις (ή έστω με ένα τεκμήριο που θα σχετίζεται με το αντικείμενο του ελ. επαγγελματία αλλά και το που βρίσκεται ή με ποιους συναλλάσσεται – πχ. αν συναλλάσσεται με το εξωτερικό ή αν είναι ένα καφενείο σε κάποια πόλη ή κωμόπολη)

2) η “αποσυμφόρηση” και η δυνατότητα να εξοφληθούν τα χρέη στο ΟΑΕΕ μέσα από δόσεις με λογικό ύψος, βάσει και της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά.