Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Επίτροπος Γεωργίας: Έως και 70.000 ευρώ επιδότηση σε νέους αγρότες

2osynedragrΗ νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) κάνει …τόπο στους νέους. Αυτό υποστήριξε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντάσιαν Τσιόλος μιλώντας σήμερα στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2014-2020 και η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η νέα ΚΑΠ θα υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η επιδότηση για την εγκατάσταση μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 70.000 ευρώ ανά νέο αγρότη, ο οποίος θα έχει για τα πέντε πρώτα χρόνια δραστηριότητάς του μια συμπληρωματική ενίσχυση πέραν αυτών που αφορούν όλους τους υπόλοιπους γεωργούς.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι πόροι της ΚΑΠ δεν είναι απεριόριστοι. «Γι΄ αυτό επιλέξαμε να στηρίξουμε τους νέους σε ηλικία αγρότες και όχι τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία. Διότι ο νέος αγρότης θα πάρει τα 70.000 ευρώ για την εγκατάσταση αλλά θα παραμείνει στη γεωργική παραγωγή για δεκαετίες. Γι΄ όσους εισέρχονται στην αγροτική παραγωγή στα 40 ή στα 50 τους υπάρχουν άλλα εργαλεία για να υποστηρίξουμε την παραγωγή τους όπως κάνουμε και με όλους τους άλλους παραγωγούς. Η στήριξη αυτή όμως δεν είναι τόσο προνομιακή όπως στους νέους αγρότες», ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας.

πηγή: Το Βήμα, φωτογραφία: ΥΠΑΑΤ