Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Επίδομα θερμανσης σε περισσότερους – Ποια είναι τα νέα κριτήρια

petrthermansiΑυξημένο περίπου κατά 25% θα είναι επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος τα νοικοκυριά που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την αύξηση του επιδόματος από τα 28 λεπτά στα 35 λεπτά το λίτρο και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 580.000 και θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το 25% του συνολικού ποσού που δικαιούνται.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από αύριο Τρίτη και μετά την άρνηση της τρόικα για μείωση κατά 15% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση αποφάσισε:

1. Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι συμπολίτες μας το επίδομα, ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

  • άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),

  • έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,

  • μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

  • άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),

  • έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),

  • το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στην θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

πηγή: Ημερησία