Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δημοτικές εκλογές: υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου 2 στους 3 ψηφοφόρους

sondaggΣε ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης έκανε αναφορά στις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο του οποίου προΐσταται. Μια από τις αλλαγές αφορά και τον τρόπο ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων – ένα βήμα που πολλοί αμφισβητούν πως θα προλάβει να γίνει λόγω των πολλών λεπτομερειών που θα πρέπει να διασαφηνιστούν. Στην περιοχή μας πάντως δεν είναι λίγοι οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση που βλέπουν την αλλαγή με …μισό μάτι.

Πάντως, σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass για τον “Τύπο της Κυριακής” (διεξήχθη από 8 έως 10 Οκτωβρίου σε δείγμα 1004 ατόμων) φαίνεται πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου έχει μεγάλη κοινωνική υποστήριξη.

Το 66,7% απαντά θετικά στην ερώτηση αν επιθυμεί να ψηφίζει χωριστά για τον υποψήφιο δήμαρχο και για τους δημοτικούς συμβούλους. Στην ίδια ερώτηση το 22,6% απαντά αρνητικά και το 10,7% δεν παίρνει θέση.

Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό της κατάφασης στην ερώτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το 75,9% δηλώνει ότι επιθυμεί να ψηφίζει δημοτικούς συμβούλους σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου θα περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψήφιων αλφαβητικά και ανεξάρτητα από παραταξιακή ένταξη. Μόνο το 18% διάκειται αρνητικά και το 6,1% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.