Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χρήση υπολογιστών: ο κανόνας του 20-20-20 (και άλλες μικρές λεπτομέρειες)

ιντρανετΗ συνεχής και πολύωρη ενασχόληση με τους υπολογιστές δεν είναι και κάτι καλό γενικότερα. Οπότε καλό θα είναι να έχουμε στο νου 2-3 βασικούς κανόνες, γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι το καλύτερο ούτε για τα μάτια, ούτε για το αυχένα αλλά ούτε και για τους τένοντες (δεν είναι μόνο αυτά στα οποία θα βγουν προβλήματα, να εξηγούμαστε!).
Ξεκινώντας από τα μάτια, θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τον κανόνα του 20-20-20 (αποστρέφουμε τα μάτια μας από την οθόνη κάθε 20 λεπτά, για 20 δευτερόλεπτα, επικεντρώνοντας το βλέμμα μας σε σταθερό σημείο 20 πόδια μακριά – δηλαδή περίπου 6 μέτρα), δεν ξεχνάμε ποτέ να ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας περισσότερο από το σύνηθες.
Να συνεχίσουμε τον αυχένα και να πούμε πως η οθόνη μας……. θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 50-75 εκατοστών από τα μάτια μας, την ίδια στιγμή που τα μάτια πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με την πάνω πλευρά του monitor. Κι αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσετε το ύψος του monitor, μια ντάνα βιβλίων θα κάνει τη δουλειά μια χαρά. Ή μπορείτε απλώς να ρυθμίσετε το ύψος της καρέκλας σας. Η ουσία εδώ είναι να κοιτάτε την οθόνη με το κεφάλι ελαφρώς προς τα κάτω, με το κέντρο του monitor να είναι στην ιδανική του θέση όταν βρίσκεται σε γωνία 15-20 μοιρών από το οριζόντιο επίπεδο των ματιών.

Όσο για τα χέρια, καλό θα είναι αραιά και που να τα ξεκουράζουμε, ειδικά δε τα δάχτυλα. Η χρήση του ποντικιού ή του touch pad στους φορητούς υπολογιστές “αναγκάζει” τα δάχτυλα να έχουν συγκεκριμένη κλίση και θέση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πληκτρολόγιο. Θέσεις που σίγουρα δεν έιναι φυσιολογικές. Οπότε, ένα “ξεμούδιασμα” αλλά και ένα ανοιγοκλείσιμο της παλάμης και των δακτύλων (κάτι σαν …γυμναστική) μόνο καλό θα μας κάνει.

Όπως είπαμε, δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και πολλά άλλα, ας κάνουμε μια αρχή από κάπου!