Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΗΠΑ: αν δεν τα βρουν σήμερα έρχεται “λουκέτο”

Στα πρόθυρα ενός λουκέτου, αν δεν βρεθεί λύση (έστω και την τελευταία ημέρα του οικονομικού έτους, τη σημερινή δηλαδή) βρίσκεται η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλα ξεκινούν από δυο διαφορές: η πρώτη σχετίζεται με την αύξηση του ορίου δανεισμού (αφού το όριο φαίνεται πως είναι πλέον μικρό) και η δεύτερη με το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare.

Οι Ρεπουμπλικάνοι (που έχουν την πλειοψηφία στο ένα από τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου των ΗΠΑ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων) ψήφισαν χθες το έκτακτο σχέδιο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού αλλά ταυτόχρονα “ψαλίδισαν” πολύ το Obamacare. Έτσι, προσπάθησαν χθες να εκμεταλλευτούν την ανάγκη για αύξηση του ορίου δανεισμού ψηφίζοντας μεν το έκτακτο σχέδιο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού αλλά……  με περικοπές στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare. Οι Δημοκρατικοί όμως (το κόμμα με το οποίο εξελέγει ο Ομπάμα και το οποίο έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία) έχουν πει πως θα απορρίψουν σήμερα το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών επειδή θα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του Obamacare, το οποίο έχει σχεδιαστεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε πρόσωπα χωρίς ασφάλιση.

Μια τέτοια κατάσταση θα δημιουργήσει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό που με τη σειρά του θα φέρει λουκέτο σε μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες, αφού κάποιοι υπάλληλοι (υπάλληλοι υπουργείων και οργανισμών) θα πρέπει να μείνουν σπίτι ελλείψει χρήματος με άδειες άνευ αποδοχών (π.χ. μουσεία ή πάρκα θα μείνουν κλειστά) ενώ κάποιοι άλλοι (όπως οι στρατιωτικοί που αγγίζουν σε αριθμό το 1.400.000 άτομα) θα παραμείνουν στις θέσεις τους και πληρωθούν τον Οκτώβριο αλλά αν το θέμα κρατήσει τουλάχιστον έως τις 7 Οκτωβρίου, τότε θα υπάρξουν και για αυτούς προβλήματα και καθυστερήσεις.