Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ερώτηση Τσαβδαρίδη (και άλλων βουλευτών) για τις αδικίες και τις ανισότητες στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων

agrektaseisΕρώτηση, μαζί με άλλους συναδέλφους του, κατέθεσε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ ΝΔ, βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη.

Η ερώτηση αφορά την ανισότητα στη φορολόγηση και την υπερβολική επιβάρυνση των αγροτών, αλλά και της αγροτικής γης που είναι αναξιοποίητη από τους κατόχους της, λόγω των υψηλών συντελεστών φορολόγησης των αγροτεμαχίων, βάση των οποίων θα φορολογηθούν το 2014 και τα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα, όπως δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα τους συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν το 2014 τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, όπου ορίζεται ως βασικός συντελεστής το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο φόρος αυτός προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και με τη θέση του σε σχέση με τις οδούς.

Εάν υπάρχει κατοικία στο οικόπεδο ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5.

Ακόμη ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω.

Με βάση λοιπόν τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες όσο και στους κατόχους κάποιων αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, παρατημένα από τους κατόχους, οι οποίοι πιθανόν να μην κατοικούν εκεί που βρίσκεται το χωράφι αυτό.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

α) Σχετικά με τον καθορισμό συντελεστή θέσης με βάση το αγροτικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκει το γήπεδο αυτό, αν πρόκειται για αγρότη ο οποίος καλλιεργεί το γήπεδο αυτό, ποια είναι η διαφορά τιμής για τον αγρότη στα προϊόντα που παράγοντα σε 2 τέτοια γήπεδα σε διαφορετικές περιοχές:

Π.χ σε ένα γήπεδο με αρχική βασική αξία 0,1 έως 0,49 ευρώ/μέτρο και συντελεστή θέσης 1 καλλιεργεί ροδάκινα  και καλλιεργεί ροδάκινα σε μια άλλη περιοχή με αρχική βασική αξία 15 έως 19,99 ευρώ/ μέτρο και συντελεστή θέσης 3 έως 3,5. Τα ροδάκινα που θα παράγουν οι 2 διαφορετικές περιοχές θα έχουν διαφορετικές τιμές και αποδώσουν μεγαλύτερο εισόδημα στον αγρότη και το κτήμα που θα φορολογηθεί υψηλότερα;\

β) σχετικά με την απόσταση από τη θάλασσα εφόσον καλλιεργείται μονοετής καλλιέργεια ή δενδρώδης καλλιέργια, το σιτάρι που θα αποδώσει το κτήμα κοντά στη θάλασσα ή τα φρούτα που θα παραχθούν κοντά στη θάλασσα, θα πουληθούν με την μεγαλύτερη τιμή από το αγροτεμάχιο που θα βρίσκεται 800 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, ώστε να δικαιολογείται να φορολογηθεί ακριβότερα το γήπεδο το οποίο θα βρίσκεται κοντά στη θάλασσα;

γ) σχετικά με τον συντελεστή χρήσης του γηπέδου, είναι απαράδεκτο το μεταλλείο ή το λατομείο να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκταση 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,5 και 2 αντίστοιχα. Ποιες είναι οι αποδόσεις από αγροτική καλλιέργεια, που δικαιολογεί την φορολόγηση τους, περισσότερο από ένα μεταλλείο ή ένα λατομείο με μεγάλες αποδόσεις;

Δεν μπορεί  οι δενδροκαλλιέργειες να φορολογούνται με συντελεστή 2,5 και οι ελαιοκαλλιέργειες με 2, διότι η ελιά έχει χρόνο ζωής 300 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να την αντικαταστήσεις και το ελαιόλαδο είναι από τα πλέον δυναμικά εξαγωγικά προϊόντα, ενώ αντίθετα οι πάσης φύσεως δενδροκαλλιέργειες όπως ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, κεράσια κλπ. έχουν χρόνο ζωής πολύ περιορισμένο, π.χ τα ροδάκινα ξεκινούν να δώσουν παραγωγή από 4 χρόνια και πάνω μέχρι τα 15 έτη και στη συνέχει πρέπει να αντικατασταθούν.

Οι αποδόσεις λοιπόν είναι πολύ χαμηλότερες από την ελαιοκαλλιέργεια, συνεπώς ο συντελεστής για την δενδροκαλλιέργεια πρέπει να είναι χαμηλότερος ή ίσος με τον συντελεστή της ελαιοκαλλιέργειας.

δ) Ο συντελεστής απομείωσης της επιφάνειας, σε σχέση με το μέγεθος του γηπέδου, αδικεί τον μικρομεσαίο αγρότη. Ένας αγρότης που έχει μέχρι 130 στρέμματα φορολογείται με συντελεστή 1. Ο αγρότης που έχει από 130 στρέμματα έως 500 στρέμματα μειώνεται σχεδόν στο μισό, δηλαδή 0,6 συντελεστή απομείωσης επιφάνειας. Και αυτός που έχει πάνω από 500 στρέμματα έχει συντελεστή απομείωσης επιφανείας 0,4. Αυτό αδικεί τους μικρομεσαίους αγρότες.

ε) αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτικό οδό, τότε εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης ίσος με 1,2. Αυτό είναι απαράδεκτο διότι αν αυτά τα κτήματα είναι και ακαλλιέργητα τότε τι φορολογείται, απλά την ύπαρξη; Επίσης αν το γήπεδο που βρίσκεται σε μια πρόσοψη με εθνική  οδό θα παράγει σιτάρι θα είναι διαφορετικής αξίας από ένα γήπεδο που βρίσκεται χωρίς πρόσοψη σε εθνική οδό;

στ) σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας ενός γηπέδου εφαρμόζεται  συντελεστής κατοικίας ίσος με 5. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι αγρότες για να συγκεντρώσουν τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τα αγροτικά τους εφόδια κατασκευάζουν κτίσματα εντός των κτημάτων τους. Θα φορολογείται και αυτό το κτίσμα, το οποίο βοηθάει στην οργάνωση του αγρότη;

ζ) τέλος, για ποιον λόγο δεν φορολογούνται ουσιαστικά και με τους παραπάνω συντελεστές τα γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών, ενώ αντίθετα γιατί φορολογούνται τα γήπεδα ή οι λωρίδες γης στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές ή υπάρχουν σημεία έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσεως; Διότι στα γήπεδα αυτά έχουν ουσιαστικά την «δουλεία» και οι χώροι αυτοί είναι ουσιαστικά χωρίς όφελος στον πολίτη γιατί δεν μπορεί να τους εκμεταλλευτεί.