Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ερώτηση Βεσυρόπουλου και άλλων βουλευτών της ΝΔ για τον ΕΦΚ πετρελαίου των αγροτών

vesiropoulosΤην ανάγκη να καταβληθεί άμεσα, στους δικαιούχους αγρότες η δεύτερη δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών, και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο αρμόδιος Υπουργός, ζητούν με Ερώτηση τους προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μαζί με άλλους Βουλευτές.

Στην Ερώτηση τους, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν, ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαιοειδών ενώ προτείνουν να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες καταβολής για τέτοιου είδους επιστροφές, ώστε οι αγρότες να είναι ενήμεροι και να μπορούν να προγραμματίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζετε, ότι η πρώτη δόση είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών την 1 Μαρτίου, ύψους 81,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος σε αυτή την πρωτοβουλία ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε:

«Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες, αποτελεί επιβεβλημένη κίνηση.Είναι απαραίτητη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα υψηλά καλλιεργητικά κόστη και να έχουν τη δική τους παραγωγή. Το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την επιστροφή της δεύτερης δόσης, πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία που οι αγρότες της Ημαθίας, ξεκινούν τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, θα πρέπει να τους διευκολύνουν, να τους παράσχουν μία πολύτιμη ένεση ρευστότητας για να μπορέσουν να ανασάνουν σε μία δύσκολη χρονιά για αυτούς».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σε δηλώσεις του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Τύπο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των σημαντικότερων πληρωμών του Υπουργείου, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με την δήλωσή του η επιστροφή της δεύτερης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Σεπτέμβριο. Το 50% του ποσού της επιστροφής στους δικαιούχους είχε καταβληθεί το Μάρτιο και η καταβολή του υπόλοιπου ποσού τον Σεπτέμβριο αποτελούσε υπόσχεση-δέσμευση του Υπουργείου.

Επειδή είναι τεράστια η σημασία του αγροτικού τομέα για την Οικονομία της χώρας μας και η στήριξή του είναι ζωτικής σημασίας.

Επειδή έχει μεγάλη σημασία για την κάλυψη των αναγκών και τον οικονομικό προγραμματισμό των αγροτών η έγκαιρη είσπραξη των χρημάτων που τους οφείλονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:

Σε ποια ακριβώς ημερομηνία προσδιορίζεται η πληρωμή της δεύτερης δόσης του;

Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων να καθοριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τέτοιου είδους επιστροφές;