Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εκλογές στη Γερμανία: προς συνέχιση της ίδιας πολιτικής

urnadeelezioniΔεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για την Ευρώπη. Όσο για τη συμμαχία που “ψήνεται”, ίσως να είναι και επιθυμητή από την ίδια τη Δωροθέα, αφού στην προηγούμενη Βουλή περνούσε τα περισσότερα με τις ψήφους των αντιπάλων της (και όχι των “επίσημων” κυβερνητικών εταίρων της)

 

Νίκη χθες για την Δωροθέα στις γερμανικές εκλογές. Μια νίκη που έκανε όλη την Ευρώπη να καρδιοχτυπήσει δυνατά, όχι από συγκίνηση αλλά από φόβο (μην τυχόν και έλθει μια αυτοδυναμία που θα τα έλυνε τα χέρια της Μέρκελ μια και καλή).

Όχι πως τώρα θα αλλάξει κάτι, επειδή της λείπουν οι ελάχιστοι να πάρει την αυτοδυναμία, όμως η μη είσοδος του Ρέσλερ – τον οποίο πιθανόν και να μην τον ήθελε εντός Βουλής και να τον άφησε στην τύχη του – φέρνει πιο κοντά το σενάριο που λέγαμε εδώ και καιρό (και μας το είχε αναφέρει φίλος της “Περισκόπησης” από τη Γερμανία από τις αρχές του Αυγούστου): τη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Δωροθέας απ’ την μία και Σοσιαλδημοκρατών απ’ την άλλη.

Το σίγουρο είναι πάντως ένα: η Ευρώπη δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία. Θα παραμείνει στη ρότα που έχει χαραχθεί εδώ και καιρό και επιβάλλει τη λιτότητα, τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με κάθε κοινωνικό κόστος.

Όσο για το αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό, είναι μια απάντηση σε όσους εντός Ελλάδας νόμιζαν πως οι Γερμανοί μας κάνουν κανά χατήρι και μας δανείζουν: οι πολίτες της Γερμανίας επιβράβευσαν την Δωροθέα για τα κέρδη που έχει αποφέρει στη χώρα τους ο χειρισμός του ζητήματος της κρίσης – ειδικά ο χειρισμός με την Ελλάδα, δευτερευόντως με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Γιατί τα κέρδη είναι πολλά και μετρώνται σε δισεκατομμύρια ευρώ, βραχυπρόθεσμα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα…