Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δημοτικές εκλογές – προσανατολίζονται σε υιοθέτηση νέου εκλογ. συστήματος

Προς νέο σύστημα εκλογής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές φαίνεται πως προχωρούν τελικά οι Κυβερνώντες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή προωθείται ρύθμιση που μεταβάλλει τα εκλογικά – αλλά ταυτόχρονα και το προεκλογικό τοπίο σε κάθε Δήμο, όπως αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί ή δημιουργείται τώρα.

Η ρύθμιση θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά. Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%. Οι αλλαγές ενόψει δημοτικών εκλογών συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Πιο αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει:

• Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

• Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.

• Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

• Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.