Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δήμος Αλεξάνδρειας: το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης θα φέρει αλλαγές;

rythmthessΤο αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η δημόσια παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης

 

Το σχεδίου νόμου με την πρόταση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμο Δανιηλίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, …… το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο επαναπροσδιορίζει τη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης με τα σημερινά δεδομένα ενώ με βάση την πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης δίνεται έμφαση -μεταξύ άλλων- στην ενδυνάμωση του Μητροπολιτικού Κέντρου για τη δημιουργία ισχυρού κέντρου αναφοράς ως προς την ευρύτερη περιοχή.

 

Να υπενθυμίσουμε (ή να αναφέρουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν) πως ο Δήμος Αλεξάνδρειας είχε ενταχθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης συνέπεια της συνένωσής του με τον Δήμο Πλατέος – ο οποίος ήταν στο Σχέδιο στην προ “Καλλικράτη” εποχή (το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου του 2009 είχε εκφράσει τη θετική του γνώμη για την ένταξη του τότε Δήμου Πλατέος στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης) . Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανήκει στην Ενότητα Δυτικής Ζώνης Αξιού του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

 

Για την περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας, το 2012 γίνονταν πρόβλεψη:

  • Μελέτης συνόλων με ιδιαίτερα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως των κτηρίων και αποθηκών του Σιδηροδρομικού Σταθμού και των σπιτιών του Εποικισμού που διασώζονται στο Πλατύ και των ιστορικών κτισμάτων που συνδέονται με την ιστορία των σιδηροδρόμων, στη Μεγάλη Γέφυρα και την Αλεξάνδρεια, με σκοπό την, μέσω προγραμμάτων, ανάδειξη και προστασία τους.
  • Για την υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικών διαδρομών και δικτύων, που συνδέουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως η δημιουργία δικτύου που θα συνδέει προϊστορικές θέσεις (τούμπες) – μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αρχαίος οικισμός της Κυψέλης του δήμου Αλεξάνδρειας και η δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων της ιστορικής και βυζαντινής περιόδου – μεταξύ αυτών αναφέρονται το τόξο Ρωμαϊκής Γέφυρας στο Κλειδί και η Ρωμαϊκή πόλη στο Νησί του δήμου Αλεξάνδρειας.

* στη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου του 2012 του Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας είχε συμμετάσχει και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ο οποίος κατέθεσε εγγράφως πρόταση να περιληφθεί στο κείμενο του σχεδίου νόμου αναφορά, για την αξιοποίηση και χρήση του στρατιωτικού Αεροδρομίου Αλεξάνδρειας ως Εμπορευματικού Αεροσταθμού (Cargo) με σκοπό την διακίνηση, των νωπών κυρίως, αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας στις αγορές της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, στις εκτός της Θεσσαλονίκης αστικές περιοχές για οικιακή χρήση.