Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Βγήκε από το ηλιακό σύστημα πριν κανά μήνα…

V2Την εποχή που ξεκινούσε το ταξίδι του, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζίμι Κάρτερ, ηγέτης της ΕΣΣΔ ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε Ανατολική και Δυτική (για τη Δωροθέα δεν το συζητάμε, ήταν στις υπηρεσίες του κόμματος), πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, η τότε ΕΟΚ είχε εννέα κράτη-μέλη (και ο Αντρέας έλεγε “έξω απ’ την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ”)  ενώ το χρέος της Ελλάδας ήταν κοντά στα 635 εκ. ευρώ.  Την ίδια χρονιά οι περισσότεροι από τους χρήστες του διαδικτύου δεν είχαν γεννηθεί (βασικά, μπορεί να μην ήταν ούτε στο… πρόγραμμα!!).

Ο λόγος για το 1977, και συγκεκριμένα για την 5η Σεπτεμβρίου του 1977. Τη μέρα εκείνη το Voyager-1 ξεκινούσε την Οδύσσειά του στο άγνωστο.

Από τη μέρα εκείνη το Voyager-1 έχει διανύσει σχεδόν 18,8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και όπως ανακοίνωσαν από τη NASA βρίσκεται πλέον εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έχουν σταλεί στη Γη και δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, πέρασε στο διαστρικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου 2012.

Από τα ενδιαφέροντα:

– μπορείτε να δείτε την απόστασή του (που βρίσκεται δηλαδή) ΕΔΩ, σε ιστότοπο της NASA

– κάθε 24ωρο διασχίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα,

– Οι κάμερες του σκάφους έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια, προκειμένου να γίνει οικονομία στην ενέργεια και τη μνήμη,

– η κεραία του που μετρά το μαγνητικό πεδίο καθώς και όργανα που μετράνε τις κοσμικές ακτίνες λειτουργούν ακόμη,V1

– τα δεδομένα που εξακολουθεί και στέλνει στη Γη καταγράφονται με τεχνολογία της εποχής του ’70 (σε μαγνητικές ταινίες),

– η απόσταση είναι πλέον τόοοοοσο μεγάλη, που ένα ραδιοφωνικό σήμα για να φτάσει από εκεί που βρίσκεται τώρα μέχρι εδώ θα χρειάζονταν 17 ώρες!

Το διαστημικό σκάφος μεταφέρει δίσκους με ηχογραφήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να απεικονίσουν την ποικιλομορφία του πολιτισμού στη Γη: συγκεκριμένα μεταφέρει ένα δίσκο από χρυσάφι με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που, ίσως συναντήσει κάποτε το σκάφος. Αυτός περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη μας, καθώς και μηνύματα σε 55 γλώσσες. Μεταφέρουν επίσης τα μηνύματα του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ.

Με πληροφορίες από διάφορα site