Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αμφισβητείται η προστατευτική δράση των Ωμέγα-3 λιπαρών ως “πανοπλία” του εγκεφάλου

tromega3Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλές φορές αναδειχθεί από προηγούμενες επιστημονικές μελέτες σε ένα είδος «πανοπλίας» του εγκεφάλου απέναντι στην άνοια, την απώλεια μνήμης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μίας σειράς ασθενειών, ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αμφισβητεί τη σημασία και τον αντίκτυπο των πολύτιμων, αυτών λιπαρών οξέων.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που διήρκεσε έξι χρόνια και παρακολούθησε τις επιπτώσεις της λήψης ή μη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 από 2.157 γυναίκες ηλικίας από 65 έως 80 ετών δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology και έδειξε ότι… ..  δεν υπάρχει ένδειξη συσχετισμού των εγκεφαλικών επιδόσεων ή των ασθενειών με τα κατά τα άλλα πολύτιμα λιπαρά οξέα.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων DHA + EPA (τα ω-3 λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα το EPA και το DHA, έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση) με τη γνωστική λειτουργία ή την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την έναρξη της μελέτης, με την αλλαγή ή την πάροδο του χρόνου.