Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Το …προφίλ των επόμενων δημάρχων (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kapa Research)

– 59 στους 100 δεν έχουν θετική γνώμη για τους νυν

– 63 στους 100 θέλουν νέο δήμαρχο

– 56 στους 100 δεν εκφράζονται θετικά για καμιά από τις παρατάξεις των Δημοτικών Συμβουλίων

– περίπου στο “Χ” στο ερώτημα αν ο επόμενος πρέπει να μην έχει σχέση με τα κοινά ή αν θα πρέπει να έχει εμπειρία

– 44 στους 100 θέλουν δήμαρχο κάτω από 40 ετών

kalpiekloges

 

Χθες κάναμε μια αναφορά στη δημοσκόπηση της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, το οποίο στη σημερινή του έκδοση δημοσιεύει πολλές πληροφορίες σχετικά με το …προφίλ των δημάρχων της επόμενης περιόδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

-Το 62,9% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν θέλουν να επανεκλεγεί ο σημερινός δήμαρχος έναντι του 27,1% που δηλώνουν να επανεκλεγεί. Παράλληλα το 59,3% δηλώνουν ότι έχουν «μάλλον αρνητική» ή «αρνητική» γνώμη για το σημερινό δήμαρχο έναντι 37,8% που έχουν «μάλλον θετική» ή «θετική» γνώμη.

-Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα για τους περιφερειάρχες, καθώς το 58,9% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν θέλουν να επανεκλεγεί ο σημερινός περιφερειάρχης έναντι 27,3% που δηλώνουν ότι θέλουν να επανεκλεγεί. Επιπλέον το 54,1% δηλώνουν ότι έχουν «μάλλον αρνητική» ή «αρνητική» γνώμη για το σημερινό περιφερειάρχη έναντι 39,1% που έχουν «μάλλον θετική» ή «θετική» γνώμη.

Πάντως, αρνητική φαίνεται να είναι η εικόνα και για τις αντιπολιτεύσεις στους δήμους, καθώς το 56,1% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν τους εκφράζει «κανένας από τους δύο» (σ.σ. δημοτική αρχή ή αντιπολίτευση).

 

70% μη ικανοποιημένοι από τη ζώη στο δήμο

Φαίνεται, δε, πως η αρνητική αυτή εικόνα σχετίζεται με το γεγονός πως πάνω από δύο στους τρεις πολίτες (ποσοστό 70,3%) δηλώνουν «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από την καθημερινή ζωή στο δήμο τους έναντι μόλις 28,9% που δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά». Ιεραρχούν, δε, τα κυριότερα προβλήματα στο δήμο τους ως εξής:

-Ανεργία: 38,3%

-Κακοδιαχείριση πόρων: 38,3%

-Έλλειψη πόρων: 32,9%

-Καθαριότητα: 31%

-Διαφθορά: 21,4%

-Κυκλοφοριακό: 21,1%

-Ελλιπείς υπηρεσίες υγείας: 19,2%

-Φτώχεια: 19,1%

-Εγκληματικότητα: 13,4%

-Παρουσία μεταναστών: 13,1%

-Μόλυνση περιβάλλοντος: 9,7%

-Σχολεία: 8,9%

-Ρατσιστική βία: 3,2%

Μάλιστα, για τα προβλήματα και τις ελλείψεις της αυτοδιοίκησης οι πολίτες κατηγορούν περισσότερο τους ίδιους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες (58,7%) και λιγότερο το κεντρικό κράτος (38,9%).

 

Ψάχνουν ανεξάρτητο από την κεντροαριστερά

Αναφορικά με το προφίλ του δημάρχου που αναζητούν οι πολίτες, σύμφωνα με την  έρευνα, δύο στους τρεις (67,4%) θέλουν να είναι ανεξάρτητος («να μην έχει σχέση με πολιτικά κόμματα») και το 44,9% να προέρχεται από την κεντροαριστερά (44,9%) έναντι 31% που ζητά να προέρχεται από την κεντροδεξιά.

Παράλληλα οι πολίτες είναι μοιρασμένοι σχετικά με την:

-Εμπειρία: 48,3% ζητούν ο υποψήφιος δήμαρχος να είναι αμέτοχος μέχρι σήμερα στα δημοτικά δρώμενα έναντι του 44,9% που θέλουν να έχει εμπειρία.

-Ηλικία: Το 44% ζητά να είναι άνω των 40 ετών έναντι του 42,1% που θέλουν να είναι κάτω από 40.

-Μνημόνιο – αντιμνημόνιο: Το 42,5% δηλώνουν αδιάφοροι έναντι του 42,1% που θέλουν ο υποψήφιος να τάσσεται κατά του μνημονίου.

 

Εμείς να το αναφέρουμε όμως, κι ας είναι χιλιοειπωμένο και χιλιογραμμένο: καλύτερη δημοσκόπηση από την ίδια την κάλπη που στήνεται τις συγκεκριμένες Κυριακές ΔΕΝ υπάρχει. Όσο μεγάλο κι αν είναι το δείγμα μιας δημοσκόπησης, οι εκλογές πάντοτε ίσως να έχουν άλλο αποτέλεσμα!