Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γιάννης Βρούτσης: από 1η Δεκεμβρίου ξεκινά ο ηλεκτρονικός τρόπος εισπραξης των ασφαλ. εισφορών

vroutsisΣε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση, αποφασίστηκε η εφαρμογή νέου συστήματος που προβλέπει ενιαίες ρυθμίσεις στις εισφορές των ταμείων, νέο πλαίσιο οργανωτικών και διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:

“Προχωρούμε σήμερα σε μια ακόμη γενναία μεταρρύθμιση με διπλό στόχο, αφενός με την ολοκλήρωση της ενιαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με οριστικό και δίκαιο τρόπο και αφετέρου με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών για παροχή εφάπαξ.

Ο νέος, ενιαίος και ηλεκτρονικός τρόπος είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της ΑΠΔ, αφορά 1.200.000 εργαζόμενους και ξεκινάει από 01.12.2013, συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκ ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Επομένως, νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δυο αυτά ταμεία και κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μια ακόμη “ανοιχτή πληγή” του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητικότητας του παρελθόντος”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) κ.κ. Αναστάσιος Παπανικολάου και Αθανάσιος Αθανασίου αντίστοιχα, ο διοικητής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) κ. Παύλος Παππάς, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αρτεμις Δεδούλη και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κ. Ευφροσύνη Κουσκουνά.