Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πρόταση ΕΣΕΕ για μείωση μισθών κατά 13%


Σε δύσκολο …ΤΡΙλημμα βάζουν στην ουσία τον κόσμο: “ή λουκέτα λόγω κρίσης, ή μείον 13% ή ότι βρέξει ας κατεβάσει μετά τη λήξη και της μετενέργειας”

Με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για την υπογραφή της νέας κλαδικής συμφωνίας, η οποία λήγει τέλος Αυγούστου, ήρθε και η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που ταράζει τα …αυγουστιάτικα ύδατα.
Η πρόταση είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη: λόγω της κρίσης στην αγορά να γίνουν (δια της προς συζήτηση και υπογραφή κλαδικής σύμβασης) μειώσεις στους μισθούς μισού εκατομμυρίου εργαζομένων κατά 13%.

Τώρα, πως θα βγει από την κρίση η αγορά, όταν δεν θα υπάρχει χρήμα για να ξεδέψει κάποιος, αυτό είναι ένα ερώτημα. Γιατί με την ύφεση και την καθίζηση των τζίρων οδηγούμαστε μαθηματικά σε άπειρα λουκέτα. Ίσως βραχυπρόθεσμα να λυθεί κάτι για τους εμπόρους και τους κάθε είδους καταστηματάρχες, μακροπρόθεσμα όμως η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Η πρόταση (που για την ώρα δεν τη συμμερίζεται η ΓΣΕΒΕΕ) έρχεται σε μια στιγμή που λήγει η ισχύουσα κλαδική και αν μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, που λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια, δεν βρεθεί κοινός τόπος, τότε περνάμε σε ατομικές συμβάσεις – όπου είναι σίγουρο πως θα γίνει η σφαγή του Δράμαλη.