Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

"Προϊόντα ελάχιστης διατηρησιμότητας": θα βρίσκονται στα ράφια κι ας παρήλθε η ημερομηνία. Τι προβλέπεται


Ας κόψουν τι εξυπνάδες τα κανάλια (που κάνουν πλύση εγκεφάλου) και οι πολιτικοί!!! 
Τότε γιατί βάζουν τις ημερομηνίες οι εταιρίες; Για πλάκα; Αν και πρωϊνιάτικα ακούσαμε από αρμόδιο ότι οι ημερομηνίες μπαίνουν από τις εταιρίες για …λόγους μάρκετιγκ !!!

Ο ΕΦΕΤ (που τον πάνε και αυτόν για διάλυση, μέσα από τις κινητικότητες και τις μετατάξεις κλπ κλπ) ανέφερε πέρσι: “…η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα μας σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας…”

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από ενημερωτικό έγγραφο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, μέσα από το οποίο ανακοινώθηκε πως θα επιτραπεί από την 1η Σεπτεμβρίου η διάθεση τροφίμων που στην ουσία έχουν λήξει (και που με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια). Εξαίρεση αποτελούν τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ευαλοίωτα από τη νομοθεσία.
Η Κυβέρνηση διαψεύδει δια του αρμοδίου υφυπουργού και αναφέρει μεταξύ άλλων πως “[…] τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες […]” – ξεχνάει έντεχνα όμως ότι η σχετική διάταξη είναι ΑΝΕΝΕΡΓΗ από το 1989 και πως το θέμα ανακινήθηκε από πέρσι τον Οκτώβριο.
Στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε κάνει εκτενή αναφορά με διάφορες αναρτήσεις, ήδη από τον Οκτώβριο του 2012, όταν είχε πρωτοακουστεί το θέμα – ΕΔΩ. Επίσης είχαμε τότε καταγράψει και την αντίδραση των ανθρώπων που είναι οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι στη χώρα, του ΕΦΕΤ, ΕΔΩ.

Ληγμένα λοιπόν (στην ουσία), τα οποία οι επιχειρήσεις θα τα διαθέτουν νομιμότατα πλέον. Τρόφιμα με χαμηλότερη τιμή, αλλά με την ημερομηνία λήξεως να έχει παρέλθει θα βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ – και μόνο εκεί, αφού θα απαγορεύεται η διάθεσή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Η πώλησή τους θα γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Τα ληγμένα τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα πως πρόκειται για προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας και βέβαια θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή.


Τι προβλέπεται;; Τι θα γράφουν τα προϊόντα και τι ποιος θα είναι ο “επιπλέον” χρόνος διάθεσης το ράφι;

-Μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. Δηλαδή, αν για παράδειγμα αναγράφεται “ανάλωση κατά προτίμηση έως 27/08”, τότε το προϊόν θα μπορεί να βρίσκεται στο ράφι έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

-Ένας μήνας στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. Δηλαδή, αν αναγράφεται “ανάλωση κατά προτίμηση έως 08/2013”, τότε το προϊόν θα μπορεί να βρίσκεται στο ράφι έως τον 9ο του 2013.
-Τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους. Δηλαδή, αν αναγράφεται “ανάλωση κατά προτίμηση έως 2013”, τότε το προϊόν θα μπορεί να βρίσκεται στο ράφι έως τον 3ο του 2014.


Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων. Αυτά έχουν ως εξής:

-Ελλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

-Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα, 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

-Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

-Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης, 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
-Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.