Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ημαθία: σύλληψη 2 ατόμων για εξαπάτηση ηλικιωμένων


Συνελήφθησαν χθες (07-08-2013), σε χωριό του Νομού Ημαθίας, στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Ο.Π.Κ.Ε. Θεσσαλονίκης, δύο ημεδαποί ηλικίας 40 και 28 ετών, ενώ αναζητείται γυναίκα συνεργός τους, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της “Σύστασης Συμμορίας”, “Απάτης κακουργηματικής μορφής”, “Διακεκριμένων Περιπτώσεων Κλοπής” και τις κατά περίσταση κατηγορίες της “Ληστείας” και της “Αντίστασης”.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2011, είχαν συστήσει δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος. Από την προανάκριση και τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η δράση τους αφορά σε δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις απάτης.

Συγκεκριμένα, προσποιούμενοι άλλοτε τους εφοριακούς και άλλοτε τους ασφαλιστές, αφού εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα, τα προσέγγιζαν και στηριζόμενοι στον ψυχολογικό τους αιφνιδιασμό, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά προκειμένου να τακτοποιήσουν υποτιθέμενες οικονομικές εκκρεμότητες συγγενικών τους προσώπων. Οι παθόντες, μέρος των χρημάτων αναλάμβαναν από τραπεζικά υποκαταστήματα, υπό τη διακριτική συνοδεία – εποπτεία των κατηγορουμένων. Επιπλέον, ο 40χρονος, χωρίς να γίνει αντιληπτός, αφαιρούσε από τις οικίες τους χρηματικά ποσά, απασχολώντας τους με κάποιο πρόσχημα σε άλλους χώρους των οικιών τους .
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι, οι δύο συλληφθέντες, προέβαιναν σε ανάλογες παράνομες πράξεις, είτε ο καθένας ξεχωριστά, είτε συνεργαζόμενοι περιστασιακά με έτερα άτομα. Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι ο 28χρονος, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, με χρήση λεκτικής και απειλή σωματικής βίας, απέσπασε από ηλικιωμένο άτομο (450) ευρώ.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την προαναφερόμενη δραστηριότητα, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (63.670) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.