Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Προς αποκρατικοποίηση και η ΔΕΗ


Ας κόψουν τα χαζά όσοι νομίζουν πως η Επιτροπεία θα φύγει έτσι ξαφνικά. Αν δεν πουληθεί ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΖΕΙ, η τρόικα θα είναι παρούσα μέχρι τον αιώνα τον άπαντα – με οποιαδήποτε Κυβέρνηση θα τους ανέχεται.

Δείτε και ΑΥΤΟ ΕΔΩ, περισινό είναι (από τις 8 Ιουλίου του 2012) αλλά θα παραμένει επίκαιρο όσο περνάει ο καιρός και οι “σωτήρες” εξακολουθούν να κάνουν ότι θέλουν στη χώρα.

Σε εφαρμογή τίθεται σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που είχε παρουσιαστεί τον προηγούμενο Μάιο (και είναι ένα από τα …προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης) και το οποίο προβλέπει την αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και τη δημιουργία και πώληση “μικρής ΔΕΗ”, είσοδο στρατηγικού επενδυτή και πώληση πλειοψηφικού πακέτου στα δίκτυα μεταφοράς. Το σχέδιο εγκρίθηκε την Τετάρτη με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η νέα εταιρία θα έχει το 30 % περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, μονάδες φυσικού αερίου καθώς και πρόσβαση στα απαιτούμενα ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία των σταθμών, θα έχει δηλαδή περίπου 1400 μεγαβάτ λιγνιτικών μονάδων, 500 μεγαβάτ υδροηλεκτρικά και 500 φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται πως η έναρξη λειτουργίας της νέας εταιρείας θα γίνει στις αρχές του 2015 ενώ δεν θα μείνει ίχνος από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2016.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα, δηλαδή την θυγατρική εταιρία ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) το σχέδιο αποκρατικοποίησης προβλέπει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών και πλήρη αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς αλλά με παράλληλη διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο.