Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δυο ακόμη σεισμικές δονήσεις (3,8 και 4,6 ρίχτερ) σήμερα το μεσημέρι – περίπου το ίδιο επίκεντρο


Δυο νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι και είχαν επίκεντρο την περιοχή της λίμνης του Πολυφύτου, στην περιοχή της Κοζάνης.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 16.09 και είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος καταγράφηκε στις 16.28 με μέγεθος 4,6 βαθμών, ενώ το επίκεντρο τους εντοπίζεται στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου. Τουλάχιστον ο δεύτερος σεισμός έγινε αισθητός και στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας (ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, όπως μάθαμε).
Οι σεισμοί είχαν εστιακό βάθος 8,9 και 3,8 χλμ. αντίστοιχα.

Οι Αμερικανοί του USGS μέχρι τώρα δεν έχουν αλλάξει την δική τους εκτίμηση και δίνουν 4,0 Ρίχτερ για τον πρώτο και 5,2 Ρίχτερ για τον δεύτερο σεισμό (σε αντίθεση με τα στοιχεία που δίνουν οι δικοί μας σεισμολόγοι, που είναι από τους καλύτερους στον κόσμο).
Αναφορικά με τους τρεις σεισμούς μέσα σε λιγότερο από 26 ώρες (μαζί με τη χθεσινή) ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδύλης αναφέρει πως “στην περιοχή παρατηρείται μία διέγερση και πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες για να μπορέσουμε να έχουμε σαφή στοιχεία και να κάνουμε εκτιμήσεις“. Επίσης αναφέρει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ως σμηνοσειρά, ωστόσο χρειάζεται ακόμη χρόνος για να είναι ασφαλή τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, τονίζει δε ότι σεισμοί ανάλογου μεγέθους δεν είναι κάτι περίεργο για την περιοχή.