Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

5 μύθοι για τις αλλεργίες


Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, κάποιους μόνο την άνοιξη και κάποιους άλλους όλο το χρόνο. Πολλές είναι οι ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με τις αλλεργίες, λίγες όμως από αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν επιστημονική βάση.


Πάμε να γνωρίσουμε και να καταρρίψουμε τους 5 συνηθέστερους μύθους που κυκλοφορούν για τις αλλεργίες:


Μύθος 1. Τα λουλούδια προκαλούν αλλεργίες
Όσοι εργάζονται σε ανθοπωλεία και λόγω της παρατεταμένης έκθεσης τους σε αυτά ίσως και να εμφανίσουν λουλούδια συμπτώματα αλλεργίας. Ωστόσο, είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι που υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις στη θέα ενός όμορφου λουλουδιού. Στην πραγματικότητα, ο ένοχος είναι η γύρη η οποία παράγεται από τα δέντρα, τα χόρτα, τα ζιζάνια και τα λουλούδια- και όχι αποκλειστικά από αυτά! Η γύρη μπορεί να μεταφερθεί παντού μέσω του αέρα.

Μύθος 2. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας στην παραλία
Σε σύγκριση με άλλες περιοχές, οι παραλίες είναι κατάλληλο μέρος για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, καθώς έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα γύρης. Ωστόσο, όταν υπάρχουν χόρτα σε κοντινή απόσταση, ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, αφού η γύρη μπορεί να ταξιδέψει χάρη στον αέρα μέχρι και 400 μέτρα. Επίσης, όταν εκτίθεστε ξυπόλυτοι -ακόμα και σε μικρή απόσταση- με τα πόδια στην άμμο είστε ευάλωτοι απέναντι στην εκπομπή γύρης από τα φυτά της περιοχής.

Μύθος 3. Όσο μεγαλώνουμε, οι αλλεργίες περνάνε
Κάποια παιδιά ενδεχομένως και να ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους μεγαλώνοντας, ωστόσο αυτό συμβαίνει σε πολύ λίγες περιπτώσεις- ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για αλλεργικό συνάχι που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να απαλλαγεί από αυτό. Μελέτη που έγινε σε νοσοκομείο της Σουηδίας, μάλιστα, αναφέρει ότι παρακολουθώντας ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, παρατηρήθηκε πως το 99% εξακολουθούσε να υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα σε διάστημα 12 χρόνων, αν και το 39% ανέφερε βελτίωση της κατάστασής του. .

Μύθος 4. Είμαστε εκτεθιμένοι στις αλλεργίες μόνο την άνοιξη
Τα σπόρια φορμών είναι οι μύκητες που προκαλούν μερικές από τις πιο συχνές αλλεργίες και βρίσκονται σχεδόν παντού. Αναπτύσσονται στο έδαφος, στα σάπια φύλλα, στα παλιά ξύλα  και ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση σε αυτά την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι ενεργά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μύθος 5. Δεν είχα παιδικές αλλεργίες, δεν κινδυνεύω!
Οι αλλεργίες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους συχνά αρχίζουν στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να αναπτύξει κανείς αλλεργίες και ως ενήλικας. Κάποιες εμφανίζονται όταν αλλάξουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και έρθουμε αντιμέτωποι με νέα αλλεργιογόνα. Επίσης, υπάρχουν ενήλικες που εμφανίζουν στις ήδη υπάρχουσες αλλεργίες συμπτώματα που δεν είχαν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

πηγή