Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: "Ένας χρόνος μεγάλων αλλαγών, τρία χρόνια μεγάλων προκλήσεων".


δημοσιεύθηκε στο “Πρώτο Θέμα online” στις 21 Ιουνίου
Οι τελευταίες μείζονος σημασίας και μεγάλης έντασης εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, με θρυαλλίδα το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης πήραν τέλος. Οι τόνοι μελανιού όμως που χύθηκαν και θα συνεχίσουν να χύνονται αναφορικά με το ζήτημα αυτό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποπροσανατολίσουν την κυβέρνηση με το όποιο νέο της σχήμα, από την απόλυτη προσήλωση της στους βασικούς της στόχους.
Την ολική ρήξη με το παρελθόν με κάθε κόστος, την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και τη δημιουργία των θεμελίων για την επάνοδο της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, απέδειξε στον πρώτο χρόνο της διαδρομής της ότι η Ελληνική πορεία προς τον γκρεμό, την οποία πολλοί εγχώριοι και ξένοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι προδιέγραφαν, ήταν τελικά δυνατόν όχι μόνο να αποφευχθεί, αλλά και να αντιστραφεί.

Η διαδρομή βέβαια προς την επίτευξη αυτού του στόχου μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης, δεν ήταν ασφαλώς στρωμένη με ροδοπέταλα. Πολλά έγιναν, ακόμα περισσότερα θα μπορούσαν προφανώς να υλοποιηθούν. Όμως η κυβέρνηση έδειξε ότι είναι ώριμη και ικανή να επιπλέει μέσα στην τρικυμία της εγχώριας και διεθνούς αμφισβήτησης και καχυποψίας. Πολύ περισσότερο απέδειξε ότι ήταν αποφασισμένη να επιταχύνει δραστικά τους ρυθμούς αποτελεσματικότητας της και να συγκρουστεί χωρίς εκπτώσεις όπου και όσο χρειαζόταν για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Λίγοι, υπερβολικά αισιόδοξοι, ίσως θα φαντάζονταν πριν ένα χρόνο ότι σήμερα η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να επιτύχει τεράστια πρόοδο στη δημοσιονομική της προσαρμογή, η οποία θα αναγνωρίζεται ρητά και σε όλους τους τόνους ακόμα και από τους οίκους αξιολόγησης του εξωτερικού που πριν λίγους μήνες «έθαβαν» την πιστοληπτική της ικανότητα.
Λίγοι θα στοιχημάτιζαν ότι η αποτελεσματικότητα της χώρας στην επίτευξη των στόχων που ορίζει το μνημονιακό πρόγραμμα θα ήταν τόσο εμφατική, με αποτέλεσμα να κερδίζει διαρκώς τα διεθνή εύσημα εκεί που παλαιότερα αντιμετώπιζε μόνο τη δυσπιστία και την απομόνωση.
Λίγοι θα προέβλεπαν ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, η νέα διακυβέρνηση θα πετύχαινε να αποκλιμακώσει εντυπωσιακά τα spreads, να είναι πιστά εντός στόχων στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, να έχει αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας από μία σειρά πολυεθνικών κολοσσών αλλά και ισχυρότατων κρατών, να προχωράει δυναμικά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα φέρει ρευστότητα στην αγορά και θα αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας.
Παράλληλα λίγοι θα περίμεναν την εντυπωσιακή αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι που σημειώθηκε στις ελληνικές πωλήσεις αγαθών στο εξωτερικό για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε αντιδιαστολή με την οριακή πτώση, που κατεγράφη στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται και για τον τουρισμό μας, καθώς, οι προκρατήσεις από όλες σχεδόν τις χώρες καταγράφουν αύξηση η οποία κυμαίνεται από 8% έως και 40% σε σχέση με το 2012.
Αυτά τα επιτεύγματα αρχίζουν δειλά δειλά και επαναφέρουν την αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες για το μέλλον της χώρας μας. Αρχίζουν σταδιακά να πιστοποιούν στη συνείδηση τους ότι στο τιμόνι της χώρας δεν βρίσκεται μία κυβέρνηση που παλινωδεί, αλλά μία κυβέρνηση που έχει το θάρρος να «σπάει αυγά», να παίρνει τολμηρές αποφάσεις. Μία κυβέρνηση που έχει στόχο και ακολουθεί τον στόχο αυτό με συνέπεια και ορίζοντα τετραετίας, προκειμένου να φέρει τον τόπο στη νέα εποχή με απτά έργα και όχι με ανέξοδα λόγια και κούφιες υποσχέσεις υπέρ πάντων σαν και αυτές που αρέσκονται να εκστομίζουν σε κάθε ευκαιρία τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν ονειροβατεί αλλά πατάει στέρεα στο δρόμο της ευθύνης, γνωρίζει καλά ότι αυτές οι επιτυχίες εύκολα μπορούν να ακυρωθούν στο μέλλον εάν ο εφησυχασμός υπερνικήσει την αυστηρή προσήλωση στον στόχο.
Παράλληλα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες επιτυχίες είναι απαραίτητο να αποτυπωθούν πολύ γρήγορα και στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων διαθέτουν λιγοστές πλέον αντοχές και ανοχές, έχοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα κάνει τεράστιες, ίσως και δυσανάλογες σε σχέση με τις δυνατότητες τους, θυσίες.
Βέβαια, ο δρόμος γι αυτή την κυβέρνηση είναι ακόμα μακρύς. Τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας εξακολουθούν να είναι πολλά και μεγάλα και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Επιβάλλεται λοιπόν να γίνουν γρήγορα βήματα στην ουσιαστική αντιμετώπιση της φτώχειας και της υπέρογκης ανεργίας που μαστίζει την πλειοψηφία των Ελληνικών νοικοκυριών. Στον εξορθολογισμό της φορολογίας και τη σταδιακή μείωση μιας σειράς φόρων. Στην αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών ειδικά στα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Στην πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Στην ισχυροποίηση του αισθήματος της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, αλλά και στο «χτίσιμο» ενός αποτελεσματικού, σύγχρονου και λειτουργικού δημοσίου τομέα απαλλαγμένου από τη μέγγενη της γραφειοκρατίας. Ο πολίτης έχει ανάγκη να αισθάνεται την Ελληνική Πολιτεία και το Κράτος ως σύμμαχο του και όχι ως ανάχωμα στην καθημερινή του δραστηριότητα.
Οι μέχρι του παρόντος επιτυχίες της κυβέρνησης με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της, αποτελούν ως εκ τούτου αναγκαίες αλλά όχι επαρκείς συνθήκες για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Η εντατικοποίηση της προσπάθειας, η ψυχραιμία και η αγνόηση του όποιου πολιτικού κόστους για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί, είναι μονόδρομος.
Οι προκλήσεις είναι εδώ για να τις υπερνικήσουμε και θα τις υπερνικήσουμε. Σε πείσμα των αμφισβητούντων και των ανεξόδως αντιπολιτευομένων που συνεχίζουν να βλέπουν το δέντρο της παλαιοκομματικής ρητορικής του «όχι σε όλα», όταν μπροστά τους ορθώνεται το δάσος της νέας εποχής που επιτάσσει τη διδαχή από τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος και την οικοδόμηση μίας γόνιμης εθνικής συνεννόησης όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, με μόνο στόχο την προάσπιση της αξιοπρέπειας και τη χαλύβδωση της ευημερίας των Ελλήνων.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Αναπλ. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ
Βουλευτής Ημαθίας