Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: τι έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση


Με μια σειρά από θέμα (εντός ή εκτός ημερησίας διάταξης) και με τη γνώριμη πλέον εικόνα της μηδενικής – σχεδόν – προσέλευσης δημοτών διεξήχθη χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας. Απόντες από τη συνεδρίαση ήταν και πολλοί πρόεδροι τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια γενική εισήγηση και αναφορά σε διάφορα θέματα από τον δήμαρχο Φώτη Δημητριάδη (όπως για παράδειγμα στην προσπάθεια που θα καταβληθεί από το Δήμο να συνδράμει τον Λαογραφικό Όμιλο Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων “Το Ρουμλούκι”, τα γραφεία του οποίου μπήκαν στο στόχαστρο των διαρρηκτών προ ολίγων ημερών – ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο σύλλογος είναι “τράπεζα όπου φυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά του Ρουμλουκιού“). Επίσης έκανε αναφορά στο ταξίδι του στα Γιάννενα, στα πλαίσια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ – στο οποίο συζητήθηκαν τα οικονομικά των Δήμων της χώρας, τα προβλήματα με το προσωπικό αυτών, οι μετακινήσεις των υπαλλήλων (“κινητικότητα”) κλπ.

σε πρώτο πλάνο Κούγκας – Βασιλόπουλος, χθες
Στη συνέχεια έγινε ερώτηση αναφορικά με την πορεία του θέματος της κανονιστικής για τα τραπεζοκαθίσματα, για την οποία ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Σ. Κούγκας. Όπως ανέφερε, το θέμα «επεστράφη» στον Δήμο με το ερώτημα αν υπήρξε δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφισή από το Δημ. Συμβούλιο, ο Δήμος απάντησε θετικά και αναμένεται πλέον η απόφαση της Γ.Γ. της Περιφέρειας. Άρα, εκ των λεχθέντων είναι σαφές πως έως να ληφθεί οριστική απόφαση από την Π.Κ.Μ. είναι σε ισχύ ο παλαιός κανονισμός.
Για το θέμα του κτηρίου που στεγάζονταν η Δ.Ο.Υ. μέχρι τις αρχές του χρόνου ζήτησε και έλαβε πληροφορίες ο σύμβουλος Γιώργος Σπυρίδης (Συνεργασία Πολιτών) ενώ στην ανάπλαση και στους υπό κατασκευή πεζοδρόμους αναφέρθηκε με τον γνωστό δηκτικό τρόπο που τον διακρίνει ο σύμβουλος Χρ. Αλευράς (Λαϊκή Συσπείρωση Ρουμλουκιού). “Πολλοί συμπολίτες μας διερωτώνται αν θα πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της πόλης” είπε (μίλησε για …Μέτσοβο) και κάπου έχει δίκιο, αφού τα πλακόστρωτα θυμίζουν ορεινούς οικισμούς και είναι πολλές φορές επικίνδυνα ακόμη και με “στρωτό” παπούτσι.
Αναφορά έγινε επίσης για το ατύχημα στην παιδική χαρά και εκεί ο Δήμαρχος απάντησε με ορθό τρόπο: “αν υπάρχει κίνδυνος, το παιχνίδι στην παιδική χαρά θα αντικατασταθεί πάραυτα, και ούτε εγκρίσεις, ούτε τίποτε” (το εγκρίσεις πήγαινε στο ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι φέρει έγκριση από την Πολιτεία) και συμφώνησαν άπαντες.
Όσον αφορά το θέμα των δέντρων στη Βετσοπούλου, τελικά μάθαμε πως θα φυτευτούν μανόλιες, δάφνες και άλλα δέντρα.
Αναφορά έγινε για την κατάσταση με τους χώρους που βρίσκονται τα σκουπίδια από τον σύμβουλο Τ. Τασσιόπουλο. Όπως ανέφερε δεν γίνεται τίποτε, πως ο εργολάβος δεν έχει όλα τα μηχανήματα, ως θα όφειλε. “Γιατί δεν λέμε στον εργολάβο να πάει από ‘κει που ήρθε;” αναρωτήθηκε. Στην αναφορά του Τασσιόπουλου απάντησε ο δήμαρχος και είπε πως θα γίνουν επισημάνσεις από πλευράς δήμου και πως θα κληθεί ο εργολάβος να αναλάβει τις ευθύνες που προκύπτουν από τη σύμβαση που έχει.
Ο Κ. Ναλμπάντης έκανε αναφορά στο θέμα της αθώωσης του Δριστά από το δικαστήριο λέγοντας πως έληξε μια ομηρία που κράτησε πολύ καιρό.
Ο σύμβουλος Γιάννης Απατσίδης ερώτησε για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την  απαίτηση του υπαλλήλου της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου κ. Γιαννάκη που απαιτεί επιστροφή χρημάτων και στην αίτησή του έλεγε ότι είχε υποστεί πιέσεις από ανωτέρους του. Ο δήμαρχος είπε ότι δεν έστειλε εξώδικο στον υπάλληλο διότι άλλαξε την αίτησή του και αφαίρεσε την φράση αυτή και ως εκ τούτου δεν είχε λόγο να στείλει εξώδικο.

Τασσιόπουλος – Δριστάς,
λίγο πριν αρχίσει η χθεσινή συνεδρίαση
Το λόγο έλαβε και ο σύμβουλος Στέφανος Δριστάς, ο οποίος αφού ενημέρωσε εν τάχει το σώμα για την αθωωτική απόφαση του Εφετείου (αναφορικά με το θέμα της μελέτης της αποχέτευσης στον πρώην Δήμο Πλατέος την εποχή που ήταν αυτός δήμαρχος Πλατέος), ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν, τους μάρτυρες που όπως είπε “και αυτοί επί δεκαετία βρίσκονταν στα Δικαστήρια” καθώς και τους δικηγόρους του και δήλωσε πως για το θέμα θα ενημερώσει με αναλυτική δήλωσή του εντός των επόμενων ημερών.
Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν η συζήτηση προχώρησε στα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη, αφού το 2ο θέμα αφορούσε την ΚΕΔΑ και τα χρήματα που η Επιχείρηση ζητά από τον Δήμο. Η ΚΕΔΑ ζητά 573.000 και επειδή έχει αλλάξει το καθεστώς χρηματοδότησής της και πλέον “φέρνει” το θέμα στα δημοτικά συμβούλια. Όπως αναφέρθηκε, το ποσό είναι συνολικό και αφορά τη διαφορά και έρχεται στο Συμβούλιο για να εγγραφεί ώστε να μην υπάρχουν συνεχείς τροποποιήσεις του δημοτικού προϋπολογισμού. Ως προς τις οφειλές της, αυτές ανέρχονται σε 234.000 ευρώ και θα καταβληθούν κατά προτεραιότητα. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της καταψήφισε το συγκεκριμένο θέμα.
Συνδυάζοντας το θέμα με την ΕΔΑΝΑΛ ο σύμβουλος Ν. Ανεσίδηςζήτησε να μάθει που βρίσκεται το θέμα με την εκκαθάρισή της και απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Δ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως πιέζεται ο εκκαθαριστής ώστε να λήξει σύντομα το θέμα και να έρθει προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να κλείσουν και οι τυχόν οφειλές.
Μέσα στις αρμοδιότητες της ΚΕΔΑ είναι και το κολυμβητήριο και μάθαμε πως υπάρχει σύμβαση με νεοϊδρυθέντα (;) σύλλογο που θα υλοποιεί τα προγράμματα. Για το θέμα ρώτησε ο Τ. Τασιόπουλος.
Για τις αποκαταστάσεις καταψήφισαν οι Τασσιόπουλος – Αλευράς, ενώ τα περισσότερα θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα. Όπως ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου να μην παραστεί αντιπροσωπεία του Δήμου στη Λεττονία, αφού την προηγούμενη φορά που έγινε συνάντηση Δήμων, δήμος από την ΠΓΔΜ δημιούργησε πρόβλημα με τις ενέργειες του, που ήταν προκλητικές (“ήταν ανεκδιήγητοι” είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος). Για το συγκεκριμένο θέμα ήδη ο Δήμος κινείται και θα γίνει επιστολή διαμαρτυρίας με παράθεση των λόγων για τους οποίους η Αλεξάνδρεια δεν θα είναι παρούσα στη Ρουμανία.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως για μια ακόμη φορά σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τα παράπονά τους για τη μη παραχώρηση χώρου (ακόμη) στην αντιπολίτευση.