Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Απ. Βεσυρόπουλος

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Κατά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλου, ο Βουλευτής Ημαθίας, επανέφερε για άλλη μια φορά, σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής και πρέπει να λυθούν, πολλά από τα οποία, μάλιστα, σχετίζονται άμεσα με την βιωσιμότητα των αγροτών αλλά και της παραγωγής τους.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, παρευρέθηκαν, οι Βουλευτές Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης και Ιορδάνης Τζαμτζής ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, συγκεκριμένα, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χαρακόπουλο, να υπάρξει μέριμνα, ώστε να γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες δηλώσεις ζημιών, που αφορούν τον παγετό στα ροδάκινα (νεκταρίνια, επιτραπέζια), βερίκοκα και δαμάσκηνα. Μάλιστα, ο Υπουργός, αντιδρώντας άμεσα στην πρόταση του Βουλευτή Ημαθίας, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να γίνει δεκτό το αίτημα, δίνοντας άμεσα λύση.

Ακόμη, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε στον Υπουργό, το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την ζημία στα συμπήρινα ροδάκινα, που παρατηρήθηκε εξαιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην περιοχή και κυρίως, λόγω της παγωνιάς της 17ης Μαρτίου, επισημαίνοντας προς τον υπουργό, την ανάγκη να υπάρξει άμεσα φροντίδα και να δοθεί μια λύση για τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, επισήμανε ότι αναγνωρίζει το εύρος του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται και για το λόγο αυτό, στο τέλος του μήνα θα μεταβεί στην περιοχή ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ώστε να εξεταστεί το πρόβλημα και να βρεθεί κάποια λύση.
Ωστόσο, για τα ανωτέρω ζητήματα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο τέλος της εβδομάδας, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Παράλληλα, ο Βουλευτής Ημαθίας, συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κορασίδη, όπου έθεσε το ζήτημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση των διαδικασιών της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, κάτι που οφείλεται στη χαμηλή ασφαλιστική αξία που έχει ορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σύγκριση με την πραγματική ακαθάριστη αξία. Ο κ. Κορασίδης, ανέφερε ότι για την επιστροφή του ΦΠΑ των ροδακινοπαραγωγών, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, έτσι ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να συνεχιστεί κανονικά η επιστροφή.
Ακόμη, ο κ. Βεσυρόπουλος, ενημέρωσε εκτενώς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, και ζήτησε να υπάρξει λύση, στο σημαντικό ζήτημα που προέκυψε με τις επιλέξιμες εκτάσεις που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ οι κτηνοτρόφοι, προκείμενου να επιδοτηθούν. Από  το «ξεκαθάρισμα» που επιχειρεί να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ των δασικών, χορτολιβαδικών και κανονικών βοσκοτόπων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αρκετές είναι οι εκτάσεις που βρίσκονται εκτός συστήματος ενώ οι κτηνοτρόφοι τις δήλωναν μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τις επιδοτήσεις τους.
Όσον αφορά το θέμα με  την απόσταση που πρέπει να έχει ο βοσκότοπος από την έδρα του στάβλου, προκειμένου ο κτηνοτρόφος να λάβει την ενιαία ενίσχυση, ένα θέμα που πέρυσι δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή των ενισχύσεων και λύθηκε με παρέμβαση του κ. Βεσυρόπουλου, ο Βουλευτής Ημαθίας πρότεινε να ισχύσει το περυσινό όριο, δηλαδή η   απόσταση βοσκοτόπου και στάβλου να οριστεί από 50 χιλιόμετρα και άνω.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε τα εξής: 

«Πραγματοποίησα μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, όπου έθεσα στην πολιτική ηγεσία, σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες μας.  Σε όλα τα ζητήματα, μπορώ να πω, πως κυριαρχεί η βούληση του Υπουργείου να υπάρξουν λύσεις, που θα διευκολύνουν τους αγρότες. Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε με στόχο να καταστεί η αγροτική παραγωγή πιο ανταγωνιστική. Υπάρχουν χρόνιες παθογένειες και προβλήματα από το παρελθόν, τα οποία για να λυθούν και να εξαλειφθούν απαιτείται κάποιος χρόνος.   Η στήριξη και η ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και βασικούς πυλώνες, για την οικονομική ανάκαμψη της Χώρας μας, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες μας».