Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Προτάσεις Τσαβδαρίδη σε Υφυπουργό Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Επιστολή του Λάζαρου Τσαβδαρίδη στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου
Την ανάγκη εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ήδη εγκεκριμένες αιτήσεις των πολιτών της Ημαθίας και της Μακεδονίας για υπαγωγή στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», οι οποίες δεν κατέστη μέχρι του παρόντος να ικανοποιηθούν λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ανταπόκρισης των πολιτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχε ως συνέπεια την υπεραπορρόφηση των προϋπολογισθέντων πόρων για την περιοχή της Μακεδονίας, ζήτησε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου με σχετική επιστολή που απέστειλε σήμερα Τετάρτη 1 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσαβδαρίδης πρότεινε στον κ. Παπαγεωργίου να ερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης των συγκεκριμένων πόρων είτε με την μεταφορά εγκεκριμένων αλλά μη απορροφημένων πιστώσεων του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» από άλλες Περιφέρειες της χώρας στις οποίες δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον των πολιτών, είτε με μεταφορά πιστώσεων από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πόροι των οποίων ενδεχομένως δεν έχουν απορροφηθεί για διάφορους λόγους.

Αναλυτικότερα, η επιστολή του κ. Τσαβδαρίδη στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω γίνει επανειλημμένως δέκτης αιτημάτων από πολίτες της Ημαθίας αναφορικά με την ανάγκη επίλυσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος  το  οποίο σχετίζεται με την μη καταβολή των δόσεων στους πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και έχουν πάρει προέγκριση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα ανέκυψε από το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών της Ημαθίας και γενικότερα της Μακεδονίας να υπαχθούν στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους λόγω των ψυχρών κλιματολογικών συνθηκών την περίοδο του χειμώνα με προφανή προσδοκία να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα ενεργειακά έξοδα τους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Δυστυχώς όμως, η ανταπόκριση των πολιτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως συνέπεια την υπεραπορρόφηση των προϋπολογισθέντων πόρων για την περιοχή της Μακεδονίας. Ως εκ τούτου καθίσταται απολύτως αναγκαία η μέριμνα των εμπλεκομένων Υπουργείων και αρμοδίων Φορέων προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την ικανοποίηση των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων των πολιτών για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με την μεταφορά εγκεκριμένων αλλά μη απορροφημένων πιστώσεων του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» από άλλες Περιφέρειες της χώρας στις οποίες δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον των πολιτών, είτε με μεταφορά πιστώσεων από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πόροι των οποίων ενδεχομένως δεν έχουν απορροφηθεί για διάφορους λόγους.
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζοντας ότι καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας, είμαι πεπεισμένος ότι θα ενεργήσετε με την ίδια ευαισθησία και αποτελεσματικότητα για την επίλυση και του εν λόγω σημαντικού ζητήματος επ’ ωφελεία των πολιτών της Ημαθίας και της Μακεδονίας».