Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ιταλία: στα βαθιά από νωρίς και χωρίς ακόμη να έχουν Επιτροπεία στο κεφάλι τους

Μια ακόμη “πετυχημένη” συνταγή – και μάλιστα σε προ Επιτροπείας εποχή – πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί.
Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Λέττα (ο οποίος για να το θέσουμε σε δικά μας “δεδομένα” είναι κάτι μεταξύ Σαμαρά και Παπαδήμου) καλείται να βρει 6 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του Μαΐου. Και πρέπει να ισορροπήσει επάνω σε τεντωμένο σκοινί, που σημαίνει ικανοποίηση των απαιτήσεων για όσο το δυνατόν πιο χαμηλό έλλειμμα και αποφυγή περαιτέρω ύφεσης από τη μια αλλά και ικανοποίησης των απαιτήσεων των κυβερνητικών “εταίρων”.
Στο όλον σενάριο μπαίνουν επίσης…
…ένα έκτακτο ταμείο ανεργίας που έχει δημιουργηθεί, η ταυτόχρονη συγκράτηση του ΦΠΑ, η μη αύξηση ή ακόμη και η κατάργηση – αφού το είπε προεκλογικά και ο εταίρος Σίλβιο – του τέλους ακινήτων αλλά και η εξεύρεση μιας λύσης με τους περίπου 100.000 υπαλλήλους του ιταλικού Δημοσίου που έφυγαν με εθελούσια έξοδο από τις δουλειές τους αλλά τώρα δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αφού ο άλλος πρύτανης (και εκλεκτός της Δωροθέας), ο Μόντι, είχε ανεβάσει τα όρια ηλικίας. 
Η σωτηρία θα έρθει – αν έρθει – στο αμήν, αφού οι Ιταλοί θεωρούν πως αν είναι τυχεροί θα απαλλαγούν από τη διαδικασία παρακολούθησης από το υπερβολικό έλλειμμα, που αν εγκριθεί θα γίνει επίσης στα τέλη του Μαΐου.