Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ένταση και σήμερα στη Χαλκιδική

Σύγκρουση ΜΑΤ – κατοίκων και σήμερα στη Χαλκιδική
Συνάντηση αύριο στη Θεσσαλονίκη (με σκοπό και την αποκλιμάκωση της έντασης).
Συναυλία συμπαράστασης στους κατοίκους το Σάββατο 25/5 στην Ιερισσό

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (δύο, μια ομάδας γυναικών και μια δεύτερη κατοίκων), επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία είχαμε σήμερα το πρωί στη Χαλκιδική.
Η αρχή έγινε από το πρωί, όταν ομάδα περίπου εξήντα γυναικών επιχείρησαν να κάνουν πορεία στο δρόμο που οδηγεί στα μεταλλεία χρυσού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Χαλκιδική, έγινε προσπάθεια να εμποδιστεί η πορεία ενός οχήματος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», επενέβησαν τα ΜΑΤ, άναψαν για μια ακόμη φορά τα αίματα και αυτό είχε ως κατάληξη τη σύλληψη τριών γυναικών από τα ΜΑΤ.
Η συνέχεια δόθηκε λίγο μακρύτερα, ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν και στη θέση λάκκος Καρατζά,…

…όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 400 κάτοικοι από τις γύρω περιοχές για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη παρουσία των εταιριών στην περιοχή (συγκεκριμένα, και πέραν όλων των άλλων, για την υλοτόμηση του δάσους και για να διαμαρτυρηθούν για τη συνέχιση των έργων από την “Ελληνικός Χρυσός”, για τα οποία έργα ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει η σχετική άδεια) αλλά και και για την σύλληψη των 3 γυναικών. Στην περιοχή έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργο Ρέμελη, σε αυτό διακομίστηκαν 4 τραυματίες, τρεις αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια, έφεραν εκδορές και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Υπό το πρίσμα και των σημερινών γεγονότων – τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά των προηγούμενων μηνών – έχει προγραμματιστεί αύριο στη Θεσσαλονίκη συνάντηση στο γραφείο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα των κατοίκων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Β.Χονδρός, ενώ κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Δασάρχης Αρναίας και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη. 

Σκοπός της συνάντησης είναι η εξακρίβωση της νομιμότητας των εργασιών της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών και η αποκλιμάκωση της έντασης.

Επίσης, οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού ανακοίνωσαν πως διοργανώνουν συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους. Η συναυλία θα γίνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2013, στην πλατεία της Ιερισσού – ώρα έναρξης 8.30 μμ.