Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σαν έτοιμοι από καιρό

της Βάλιας Μπαζού (από το Ποντίκι)

Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού η διαχείριση – για να το πούμε κομψά- των υδρογονανθράκων της Κύπρου είναι για την Τρόικα το μεγάλο ζητούμενο.

Έτσι στο κυπριακό μνημόνιο εκτός από τα μέτρα copy-paste που γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αποκρατικοποιήσεις, αύξηση του ΦΠΑ και αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη, περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας, ……προβλέπεται η δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται και θα αξιοποιούνται όλα τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η περιγραφή είναι γενική αφού στην πράξη θα αποκαλυφθεί ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι στο ταμείο και σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επιμένουν ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθούν οι εταίροι και όχι για να γίνει η Κύπρος ενεργειακός παίκτης.
Όπως λένε, η Τρόικα θα χειρίζεται την «κάνουλα» και ανάλογα με το πώς θα γυρίζει το παιγνίδι θα διαθέτει και τα έσοδα αναλόγως, πότε υποτιμώντας τα έργα ανάπτυξης και πότε τα άκρως απαραίτητα έργα υποδομής για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Και για να μην ξεχνιόμαστε στο μνημόνιο που αναμένεται να υπογραφεί προβλέπεται και η πώληση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της ΑΗΚ.