Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πέθανε σήμερα η Μάργκαρετ Θάτσερ

Οι πολιτικές της επιλογές σημάδεψαν την εποχή της και το μέλλον, σε μια σειρά από θέματα που φτάνουν από τα χρηματοοικονομικά μέχρι το ποδόσφαιρο.

Είτε συμφωνεί κανείς, είτε διαφωνεί με την πολιτική που η ίδια ακολούθησε στα 11 χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της Μεγ. Βρετανίας, το σίγουρο είναι πως θα συμφωνήσει με την περιγραφή που έκανε η βρετανική εφημερίδα Indipendent: “Ήτανη πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Βρετανία, η μακροβιότερη πρωθυπουργός του 20ου αιώνα και σχεδόν η μόνη πρωθυπουργός που το όνομά της είναι συνώνυμο μιας ιδεολογίας”.
Τον μάταιο τούτο κόσμο άφησε λοιπόν σήμερα, γύρω στις 2 μμ η Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από τις 4/5/1979 μέχρι τις 28/11/1990, η Θάτσερ άφησε ανεξίτηλη την προσωπική της σφραγίδα στην Ιστορία της πατρίδας της αλλά και όλης της Υφηλίου.


Η οικονομική και κοινωνική πολιτική που άσκησε γέννησε μια νέα ιδεολογία, τον λεγόμενο “θατσερισμό” – ο οποίος, κακά τα ψέμματα, προς στιγμήν έσωσε αλλά στη συνέχεια βούλιαξε την αγγλική οικονομία και κοινωνία σε μια δίνη που παρόμοιά της δεν είχε ξαναζήσει. Βασικός πυλώνας της πολιτικής της ήταν η κατάργηση κάθε περιορισμού και η άφεση των αγορών στο να βρουν από μόνες τους την (υποτιθέμενη) ισορροπία στη λειτουργία τους. Ειδικά δε στον χρηματοοικονομικό τομέα, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, το City είχε γίνει ο ομφαλός της Γης.

Βασικός σύμμαχός της σε πολλά από τα βήματά της ήταν ο φίλος της Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος τα χρόνια εκείνα κυβερνούσε στην απέναντι (από τη Βρετανία) όχθη του Ατλαντικού.

Στην Ιστορία θα μείνουν (μεταξύ άλλων) οι αποφάσεις της να συγκρουστεί με τους ανθρακωρύχους το 1984-1985, το φαρωνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που οδήγησε και στην αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, οι θέσεις και πολιτικές της αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, η αναμόρφωση του ποδοσφαίρου μετά την τραγωδία στο Χέϊζελ των Βρυξελλών (με την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, των απόσυρση των βρετανικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα), ο πόλεμος στα Φώκλαντς αλλά και η απόπειρα δολοφονίας της τον Οκτώβριο του 1984.