Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ο κύριος "Καλό κουράγιο" είναι σαφής: η εν ψυχρώ κλοπή των καταθέσεων "παίζει" παντού πλέον!

Για να σωθούν οι τράπεζες από τα τραγικά λάθη που έχουν κάνει οι βουλιμικοί ιδιοκτήτες και διευθύνοντες σύμβουλοι (που τα έπαιζαν όλα για όλα).

Είναι επικίνδυνοι – πέραν όλων των άλλων – για δυο απλούς λόγους:
1) παίζουν με τη φωτιά, οδηγώντας κοινωνίες ολάκερες στην εξαθλίωση και στην ανάφλεξη, κλέβοντας τα χρήματα που κάποιοι μάζεψαν με κόπο. Κάποιοι, όχι όλοι, οι περισσότεροι! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους πάρει όλους η …μπάλα.
2) συμπεριφέρονται ως μικροί ή μεγάλοι Καίσαρες, χωρίς να δίνουν λογαριασμό πουθενά. Απλά αποφασίζουν και όλοι οι υπόλοιποι, οι υπήκοοι, πρέπει να εκτελέσουν. 

Αφορμή για τα παραπάνω μια δήλωση – βόμβα του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στην φινλανδική τηλεόραση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει οδηγία σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες θα συμβάλλουν στη διάσωσή της.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο φινλανδικό κανάλι YLE, ο κ. Ρεν επισήμανε: «Η Κύπρος ήταν ειδική περίπτωση, όμως η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι θα υπάρξει υποχρέωση των επενδυτών και των καταθετών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή διάλυσης τραπεζών. Όμως υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη ιεραρχία, πρώτα οι μέτοχοι, μετά πιθανότατα οι μη προστατευμένοι επενδυτές και καταθέτες. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από αυτό το ποσό θα είναι πάντα ασφαλείς».