Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μεγάλη απάτη μέσω υπολογιστή σε βάρος τράπεζας

Απάτη σε βάρος τράπεζας, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην οποία εμπλέκονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, 46 άτομα, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από καταγγελία του τραπεζικού ιδρύματος.
Από τους αστυνομικούς σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων και συγκεκριμένα ενός 41χρονου Έλληνα, δύο Ρουμάνων, ηλικίας 29 και 38 ετών κι άλλων πέντε αλλοδαπών, ενώ παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή ακόμη 38 ατόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, μέσω υπολογιστή, με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ).

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στη χώρα μας και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.
Από την ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων, μέχρι στιγμής προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν 79 «απατηλές» συναλλαγές σε βάρος της τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 120.000 ευρώ, αλλά το ακριβές συνολικό ποσό θα διευκρινιστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο 41χρονος Έλληνας, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ.
Επιπλέον, οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από ΑΤΜ τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς, μέσω διαδικτύου, σε μηνύματα SMS.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ, που απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξέταση.
nooz.gr