Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τα ρολόγια μας δείχνουν τη "σωστή" ώρα;;;



Μια ενδιαφέρουσα ιστορία με πρωταγωνιστές την ώρα, τον Ήλιο και τον άνθρωπο, με ανάλυση όπως μόνο η “Περισκόπηση” ξέρει να κάνει!

Αν και το έχουμε ακούσει τουλάχιστον 300 φορές και το έχουμε διαβάσει άλλες τόσες, θα το υπενθυμίσουμε: τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα και πάμε “μια ώρα μπροστά”. Μπαίνουμε στη λεγόμενη “θερινή ώρα”, αν και ο καιρός δεν φαίνεται να στρώνει σύντομα και να θυμίζει το θέρος!
Τι είναι όμως η αλλαγή της ώρας; …

… Στην ουσία πρόκειται για μια ιστορία που φέρνει τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πιο μπροστά σε σχέση με τη λεγόμενη “ηλιακή ώρα”. Αυτό γίνεται καθαρά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και η αλλαγή της ώρας είναι θεσμοθετημένη από την Ε.Ε. με μια σειρά από αποφάσεις που είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη.

Πως βγαίνουν τα …ωράρια σε κάθε χώρα; Επειδή εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να βάζουμε χέρι παντού και να το παίζουμε πανδαμάτορες, χωρίσαμε τη Γη σε 24 ατράκτους των 15 μοιρών εκάστη. Κάθε άτρακτος είναι στην ουσία και μια ώρα. Η αρχή (το μηδέν) γίνεται από την άτρακτο στην οποία βρίσκεται το Γκρίνουϊτς. Η Ελλάδα “ακολουθεί” την ώρα της δεύτερης ατράκτου, στην οποία βρίσκεται η Αθήνα. Η άτρακτος αυτή απέχει 30 μοίρες (δηλαδή δύο ώρες) από την άτρακτο που βρίσκεται το Γκρίνουϊτς του Λονδίνου και μια ώρα από την άτρακτο της Κεντρικής Ευρώπης που ανήκουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 


Επειδή όμως τα σύνορα είναι κάτι που ο Ήλιος ΔΕΝ γνωρίζει και (πέραν τούτου) είναι πρακτικά  αδύνατο μια χώρα να “ανήκει” σε μια μόνο άτρακτο – εκτός κι αν το μέγεθός της είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα μυγόσκατο !! – η ώρα σε κάθε χώρα είναι στην ουσία τυπική υπόθεση.

Στην Ελλάδα π.χ. εμφανίζεται το φαινόμενο η Κέρκυρα να ανήκει στην πρώτη άτρακτο, η Ρόδος στο άκρο της δεύτερης ατράκτου και η Αθήνα να βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι αν οι κάτοικοι των νησιών αυτών συντόνιζαν τα ρολόγια τους στην τοπική τους ώρα, όταν στην Αθήνα θα ήταν 12 ακριβώς το μεσημέρι, στην Κέρκυρα τα ρολόγια θα έδειχναν 12 και 16 πρώτα λεπτά ενώ στη Ρόδο 12.49 το μεσημέρι!