Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μπροστά σε ιστορική απόφαση η Κύπρος: ή αποδέχονται ότι υποδεικνύει η Δωροθέα και ο Σόιμπλε ή φεύγει από το ευρώ – έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου αναστέλλει κάθε τραπεζική πράξη


– Εκρηκτικό το σκηνικό στα πολιτικά κόμματα και ένα μικρό χάος μεταξύ των πολιτών, που είναι έξαλλοι με την απόφαση για κατάσχεση ποσοστού των καταθέσεων.

– εμφανής ο γνωστός εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα δάκτυλος, που δεν έχει ενεργειακές πηγές και αφού θέλει να βάλει χέρι στα ελλαδικά πετρέλαια τώρα στοχεύει και στα κυπριακά αέρια.

– κυπριακό portal έφερε στο φως απόρρητο έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου που αναστέλλει οποιαδήποτε πράξη στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα!

Είναι φανερό πως η Κύπρος “πληρώνει” δυο αποφάσεις της που θα της έδιναν άλλο αέρα:
α) το ότι ανοίχτηκε πολύ στους Ρώσους – με οποιονδήποτε τρόπο, από υπεράκτιες εταιρίες μέχρι τα τεράστια ρώσικα κεφάλαια που εισέρχονταν στη χώρα
β) το ότι αποφάσισε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο) τις προειδοποιήσεις ορισμένων “μεγάλων” και να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου.
Για αυτούς τους λόγους οι εκβιασμοί, για αυτούς τους λόγους οι πιέσεις.

Για να περάσει η απόφαση του eurogroup θα πρέπει το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο “περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα” να ψηφιστούν από 29 βουλευτές. Επίσης, στην Κύπρο ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν να ψαχτεί ποιοι ήταν αυτοί που ήξεραν (αφού θεωρούν ότι παρασκηνιακά γίνονταν διαπραγματεύσεις για να σωθούν οι 2 τράπεζες που κινδυνεύουν και πως ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ διαπραγμάτευση) και “σήκωσαν μέχρι την Παρασκευή 15 Μαρτίου τα λεφτά τους και τα έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Όσο για τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες, αυτοί πιθανόν – και μετά από την απόφαση να πάει το θέμα της συνεδρίασης της Βουλής μια ημέρα πίσω – να πρέπει να αναμένουν μέχρι την Πέμπτη μέχρι να ξαναβρούν ανοιχτή τράπεζα στο νησί. Σίγουρα την Τρίτη οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και πιθανόν και την Τετάρτη. 

Νωρίτερα σήμερα το κυπριακό portal “24 ώρες” δημοσίευσε την παρακάτω επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας προς τράπεζες στην οποία αναφέρεται ότι προσωρινά παγώνουν οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.