Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μελετούν έκτακτες ρυθμίσεις για χρέη προς Δημόσιο και ασφ. ταμεία

Σε δύο έκτακτες ρυθμίσεις θα υπαχθούν από τον Μάιο οι οφειλές του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη η τρόικα έχει τα τελικά σχέδια στα χέρια της και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή και να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι. Στο υπουργείο Οικονομικών «βιάζονται» και επιθυμούν την εφαρμογή της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», από τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις…
…υπολογίζεται η είσπραξη περίπου 5,2 δις. ευρώ σε διάστημα 3-4 ετών. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα, από τα 55 δις. ευρώ που ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα 44 δις. ευρώ θα υπαχθούν στη λίστα με τις μη εισπράξιμες οφειλές. Δηλαδή περίπου 11-12 δις. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν.

Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο ποσό των 14 δις. ευρώ. Από αυτές θεωρούνται εισπράξιμες περίπου 5 δις. ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης και για τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις προβλέπει 48 δόσεις (η τρόικα μπορεί να επιμείνει για 36 δόσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα) με στόχο να ανακουφιστούν περισσότερο οι μικρομεσαίοι και οι μικροί φορολογούμενοι.