Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δεν κρατούν ούτε καν τα προσχήματα

Με τους Αμερικάνους να μη βγάζουν άχνα (και γιατί άλλωστε να βγάλουν;), με τους Ρώσους να έχουν απομακρυνθεί έως ότου θεωρήσουν ότι τα πράγματα τους συμφέρουν κατά 100% και με τους Ισραηλινούς να βρίσκονται σε στάδιο εξομάλυνσης των σχέσεών τους με τους ιδίους, οι Τούρκοι έχουν αρχίσει και αποθρασύνονται πλήρως, δεν κρατούν ούτε καν τα προσχήματα και λένε αυτό που ακριβώς θέλουν εδώ και χρόνια: τα ελληνικά και κυπριακά πετρέλαια και αέρια.
Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται κάτω από γερμανική επιτροπεία (όπως και το σύνολο της ευρωζώνης) και με την πλάτη στον τοίχο, κι οι Τούρκοι…

…βρήκαν ευκαιρία να αρχίσουν να διεκδικούν απροκάλυπτα πλέον τα πάντα, από το μισό Αιγαίο (αν και πάντα το ήθελαν ολόκληρο) μέχρι τα “οικόπεδα” που σίγουρα έχουν κάτι και ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μετά από τον Νταβούτογλου σειρά πήρε ο υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση για την Κύπρο έδειξε ξεκάθαρα τις τρέχουσες διαθέσεις και σκέψεις της Άγκυρας: δήλωσε ότι η χώρα του προσφέρει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος με την προϋπόθεση να τα ζητήσει αυτά η Λευκωσία από το κατοχικό καθεστώς.

Με άλλα λόγια, ζητεί με ιταμό τρόπο την de facto αναγνώριση του “ψευδοκράτους”…

Ο ίδιος τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Κύπρος επέλεγε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμά της τουρκική λίρα, “όπως κάνει η ΤΔΒΚ”, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Μπαγίς επισήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν στηριζόταν σε μία φόρμουλα “καζάν-καζάν”, δηλαδή δεν ήταν αμοιβαίως επωφελής και για τις δύο πλευρές.