Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Βατικανό: ξεκινούν την Τρίτη οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Πάπα

Τελείωσαν οι προετοιμασίες στο Βατικανό για να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις του Κονκλάβιου που θα εκλέξει τον Πάπα που θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα την 28η Φεβρουαρίου Βενέδικτο τον 16ο.
Η εξαιρετικής ομορφιάς Cappella Sistina (Καπέλα Σιστίνα) είναι έτοιμη να φιλοξενήσει του 115 εκλέκτορες Καρδινάλιους που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας της Ρώμης. Η όλη διδιακασία θα ξεκινήσει την Τρίτη 12 Μαρτίου.
Χθες μπήκε στη …θέση της και η καπνοδόχος από την οποία καθημερινά, μέχρι την εκλογή θα βγαίνει ο καπνός που θα υποδεικνύει την εκλογή ή όχι του Πάπα.
Στο διαδικαστικό της υπόθεσης για την εκλογή του αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας:

η καπνοδόχος αυτή είναι συνδεδεμένη με μια σόμπα που βρίσκεται μέσα στην Cappella Sistina και στην οποία θα καίγονται τα χαρτάκια στα οποία θα είναι γραμμένα τα ονόματα των υποψηφίων. Αν ο καπνός θα είναι μαύρος αυτό θα σημαίνει πως ουδείς εκ των υποψηφίων θα έχει λάβει τους 77 ψήφους που απαιτούνται, τα 2/3 δηλαδή των ψηφισάντων Καρδιναλίων. Την πρώτη φορά που θα βγει καπνός, αυτός θα έχει κίτρινο χρώμα, ένα είδος δοκιμής ότι όλα δουλεύουν καλά.
Τα χαρτάκια των ψηφοφοριών δεν θα καίγονται μετά από κάθε μια ψηφοφορία ξεχωριστά αλλά μόνο μετά από το τέλος της 2ης ψηφοφορίας (δηλαδή γύρω στη 1 ώρα Ελλάδας) και μετά από το τέλος της 4ης ψοφοφορίας (γύρω στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας). Προφανώς, αν υπάρχει εκλογή στην πρώτη ή στην τρίτη ψηφοφορία τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δια του λευκού χρώματος του καπνού, γύρω στις 11.30 το πρωί ή τις 18.30.