Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Και νέα παραδοχή από ΔΝΤ μεριά για το αποτυχημένο πρόγραμμα της Ελλάδας

Ενώ οι εμπνευστές του σχεδίου “διάσωσης” στης Ελλάδας επαναλαμβάνουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν εκ προοιμίου αποτυχημένο, η εν Ελλάδι τρόικα (η δική μας, η “εσωτερικού” – πως το ‘λεγαν παλιά για το ΚΚΕ, θυμάστε;;;) ακολουθεί κατά γράμμα το σχέδιο, εμμένει σαν τρελή στη στάση της ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνημένα και σχεδιάζει κι άλλους φόρους.
Αρχικά παραδέχθηκε το …λάθος ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ και στη συνέχεια η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.
Τώρα ήρθε η σειρά του ο εκπροσώπου του ευαγούς αυτού Οργανισμού, Τζέρι Ράις, ο οποίος δήλωσε:

«Ευχαριστώ για την ερώτηση. Έχετε δίκιο. Και ο Ολιβιέ και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν εκτενώς γι’ αυτό το θέμα. Ίσως να σας δώσω ένα πλαίσιο γι’ αυτό. Εάν γυρίσουμε πίσω στο 2010, αν μπορέσουμε να θυμηθούμε όλοι, και νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πω, όλοι ήταν αρκετά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Εξηγήθηκε, νομίζω και στις συνεντεύξεις της προηγούμενης βδομάδας. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι.
Συμπεριελάμβαναν το βάθος και την παρατεταμένη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης αυτής καθεαυτής. Αλλά, και την πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Και τα δύο επηρέασαν σημαντικά την οικονομική εμπιστοσύνη και καθυστέρησαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον τρόπο που σκεφτόταν ο κόσμος για το ελληνικό πρόγραμμα το 2010. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε”.