Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

"Όχι στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού"

“Όχι” στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, που προκαλούν σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, “φώναξαν” σήμερα με πορεία και συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.

Με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο. Ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και αφού επεξεργαστούν θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα επ’ άπειρον” υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος των επιτροπών κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού. 
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα ως “μια φαραωνική διεργασία σε 317.000 στρέμματα που θα μετατρέψει τη Χαλκιδική από τουριστική- αγροτική περιοχή, σε βιομηχανική“.
Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου που πλήττεται” εξήγησε ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το εθνικό όφελος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα για τη χώρα θα είναι μηδενικό, καθώς τα μεταλλεύματα θα εξάγονται μέσω συμπυκνωμάτων και το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους από αυτά».