Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τι αλλάζει στις φορολογικές υπηρεσίες μέσω Taxis

…και ηλεκτρονικό παράβολο!

Αλλαγές στις φορολογικές υπηρεσίες μέσω του TAXISnet, το οποίο αναβαθμίζεται, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, “επανεξετάζεται ιδιαιτέρως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην εστίαση”.

Με τις αλλαγές στις φορολογικές υπηρεσίες οι πολίτες θα μπορούν σε οποιαδήποτε ΔΥΟ,  να πληρώνουν οφειλές μέσω τραπεζών και να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά πολλές συναλλαγές με τις εφορίες, ενώ θεσπίζεται και ηλεκτρονικό παράβολο.

Σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Ήδη, το νέο σύστημα τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία πιλοτικά στη ΔΟΥ Κορίνθου, με στόχο την ένταξη σε αυτό όλων των ΔΟΥ της Επικράτειας στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το έγγραφο: “Το νέο ΤΑΧΙS λειτουργεί με καινούργια κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία. Η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ θα εγκαταλειφθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε οποιανδήποτε ΔΟΥ με τον ίδιο τρόπο, αφού όλες θα έχουν πρόσβαση στα κεντρικά μητρώα και τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου”.
Παράλληλα, προστίθενται σταδιακά στις υπάρχουσες ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις εφορίες και άλλες:
– Πληρωμή όλων των οφειλών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ο φορολογούμενος μπορεί να αναζητεί τις οφειλές του στο διαδίκτυο και να εκτυπώνει τον απαραίτητο κωδικό για πληρωμή στην τράπεζα.
– Πληρωμή οφειλών με χρήση πιστωτικών καρτών και χρεώσεων λογαριασμών μέσω του TAXISnet.
– Ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν ποικίλες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.
– Παρουσίαση πιστοποιημένου φορολογικού ημερολογίου σε κάθε φορολογούμενο για να λαμβάνει γνώση των μελλοντικών του φορολογικών υποχρεώσεων.
– Υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης στις ΔΟΥ για την προμήθεια παραβόλων.
– Ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων.