Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κύπρος: πρώτα θα τη γονατίσουν, μετά θα τη "σώσουν" (και αυτήν!)

Εμφανής πλέον η επίθεση που δέχεται η Μεγαλόνησος και η οικονομία της από άπαντες, ώστε να μπει και αυτή στον …ντορβά!
Από τη μια υποβάθμιση στην άλλη, από τη μια κρίση στην άλλη, από τη μια εκτίμηση στην άλλη.
Η Κύπρος έχει και μια επιπλέον γκαντεμιά, σε σχέση με την Ελλάδα: έχει υδρογονάνθρακες που είναι ήδη αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης! Και φυσικά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη γεωστρατηγική θέση από αυτήν.
Από την πανίσχυρη λίρα ξαφνικά οι Κύπριοι βρέθηκαν στο ασταθές ευρώ και από εκεί στην εξώπορτα των «δανειστών” και “φίλων”.
Πάντως οι οίκοι (ανοχής και ενοχής)…

…υποβαθμίζουν συνεχώς ενώ έχει αρχίσει και μια μάχη μεταξύ των Ευρωπαίων και των Γερμανών (που είναι μια ομάδα, απλά οι τρόποι επίτευξης των στόχων διαφέρουν) για το αν μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης. Φυσικά, λόγος γίνεται και για το χρόνο που θα πρέπει να …διασωθεί και η Κύπρος (μετά τη δική μας διάσωση). Γιατί πάλι παίζει το ενδεχόμενο “Ας τους πρώτα να βράσουν στο ζουμί τους και μετά τους σώζουμε”…
Η Δωροθέα έχει ζητήσει από την Κύπρο να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τους νόμους ως προς το ξέπλυμα χρήματος (αυτό είναι που τους καίει ιδιαίτερα, αφού οι Ρώσοι είναι πανταχού παρόντες), ο Ντράγκι, ο Ρεν και ο Ρέγκλινγκ (ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης) θέλουν άμεση επέμβαση – και λόγω της μεγάλης παρουσίας κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα για την οποία «αγωνίζονται» εδώ και 2,5 χρόνια, ενώ ο Σόιμπλε υποστηρίζει πως η Κύπρος δεν αποτελεί “συστημικό κίνδυνο” και ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της δεν θα συνιστά κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης. Αν και σίγουρα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη που ονειρεύονται, οι Γερμανοί θέλουν πρώτα να τη γονατίσουν, όπως έκαναν εδώ, και μετά να επέμβουν.
Πάντως οι Κύπριοι ήδη έχουν δηλώσει πως τα διαθέσιμά τους φτάνουν μέχρι τον Μάρτιο.