Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γ. Βρούτσης στη ΝΕΤ, σήμερα το πρωί

Ενδιαφέροντα πράγματα είπε ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης στην εμφάνισή του στη ΝΕΤ σήμερα το πρωί, αν και πλέον με τους κυβερνώντες καλό θα είναι να ακούμε 5 και να αντιλαμβανόμαστε 55 (γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους).
Κατ’ αρχήν, ανέφερε πως ήδη από τον προηγούμενο μήνα η χώρα έχει ένα ηλεκτρονικό «συνταξιολόγιο», έναν κατάλογο και γνωρίζει πόσοι είναι οι συνταξιούχοι και πόσα παίρνουν. Η όλη κίνηση θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες (τέλη Φεβρουαρίου) και έτσι από τον Μάρτιο και μετά τα πάντα θα λειτουργήσουν ως θα έπρεπε.
Για αυτούς που ελάμβαναν 2 ή 3 συντάξεις είπε πως το θέμα θα λυθεί και αυτό μέχρι τον Μάρτιο.
Ανέφερε ότι..

…από το 2000 έως το 2012 έχουν καταβληθεί για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό 160 δις και πως για την επόμενη τετραετία η αναλογία θα είναι 45/55 όσον αφορά βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ όταν ζητήθηκε η δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές δεν ανέφερε κάτι σαφές.

Για τις επικουρικές καθησύχασε: “οι επικουρικές συντάξεις δεν θα κινδυνεύουν από κανένα έλλειμμα” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η υπαγωγή ή όχι και των υπόλοιπων ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που θα λειτουργεί με όρους βιωσιμότητας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ήδη χθες υπέγραψε την απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2014 και θα είναι αναλογικός με βάση τις εισφορές του εκάστοτε δικαιούχου. Θα εφαρμοστεί σε όσους βγουν στη σύνταξη από την πρωτοχρονιά του 2014.
Πάντως, αυτό που έγινε γνωστό ήδη από εχθές είναι ότι από το σύνολο των 3,9 εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι 560.000 είναι χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ.
Στο 26% εκτίμησε την ανεργία ο υπουργός. Είπε πως όλοι οι πόροι της ΕΕ διοχετεύτηκαν στην καταπολέμηση της ανεργίας ενώ είπε πως ανοίγει πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων για 62.000 θέσεις εργασίας – για νέους έως 29 ετών και για κλάδους όπως ο τουριστικός, το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Αυτό που μας …ανησύχησε είναι το ότι έκανε αναφορά σε “περιβάλλον εκμάθησης”.
Για τον κατώτατο μισθό παραδέχθηκε ότι τα 586 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός και διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου (παρά τα όσα συμβαίνουν στην αγορά, όπου οι εργοδότες δίνουν κάτι 400άρια – ο Βρούτσης αμφισβήτησε ότι τέτοιοι μισθοί υπάρχουν!). “Οποιοσδήποτε δίνει κάτω από 586 ευρώ για οκτάωρο είναι παράνομος” είπε.
Τώρα, γιατί πανηγυρίζει για τα 586 και για την …επιτυχία της παραμονής του εκεί αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να το δουν οι ψηφοφόροι στις ερχόμενες εκλογές (αν αντέξουν έως τότε).
Τέλος, για το επίδομα ανεργίας των ελευθέρων επαγγελματιών, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα ξεπερνά το επίδομα ανεργίας που δίδεται σήμερα από τον ΟΑΕΔ (360 ευρώ) και πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει να δίδεται από Μάρτιο-Απρίλιο και μετά.