Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αλεξάνδρεια: η "δημαρχολογία" έχει ήδη αρχίσει

Μια σειρά από συζητήσεις έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή για τις εκλογές του 2014, με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις τουλάχιστον δυο ανθρώπων και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ενός ακόμη – κάποια σαφής δημόσια δήλωση δεν έχει ακόμη γίνει.
Οι δηλώσεις και των τριών σχετίζονται με την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αλεξάνδρειας στις επόμενες εκλογές, που αν όλα πάνε καλά και δεν αλλάξει κάτι θα γίνουν τον Ιούνιο του 2014.
Νωρίς ή αργά δεν έχει σημασία, η συζήτηση έχει ανοίξει και μάλιστα για τα καλά.
Αν θεωρήσουμε δεδομένη την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Αλεξάνδρειας Φώτη Δημητριάδη (γιατί εκπλήξεις στην πολιτική πάντοτε υπάρχουν), τότε – και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα – αντίπαλός του θα είναι ένας εκ των Γ. Απατσίδη, Ν. Μπρουσκέλη και Κ. Ναλμπάντη.
Φυσικά δεν είναι να αποκλείουμε και την κάθοδο κάποιου άλλου, που θα προέρχεται από τον ίδιο ή έστω όμορο πολιτικό χώρο με αυτόν της ΝΔ (από την οποία ο νυν δήμαρχος είχε στήριξη το 2010).
Απ’ ότι φαίνεται και οι τρεις έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές τους με ανθρώπους που είτε θήτευσαν είτε θητεύουν ακόμη και σήμερα σε διάφορες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και με άλλους που ενδιαφέρονται να κάνουν το ξεκίνημά τους στις εκλογές του 2014.
Τα κοινά μεταξύ των τριών περιορίζονται στο εξής ένα: προέρχονται και οι τρεις από τον ευρύτερο χώρο που παλαιότερα “καταλάμβανε” το ΠΑΣΟΚ. Και εδώ είναι που τελειώνουν τα κοινά χαρακτηριστικά τους.
Γιατί οι δρόμοι που έχουν ακολουθήσει (σε πολιτικό – δημόσιο επίπεδο) είναι εντελώς διαφορετικοί.

Το θέμα είναι τι θα μπορέσουν να καταφέρουν οι (έως σήμερα, το επαναλαμβάνουμε) τρεις που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αντιπαρατεθούν με τον Φώτη Δημητριάδη στις εκλογές. Γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι λεγόμενοι κομματικοί μηχανισμοί έχουν διαλυθεί, τα κόμματα δεν έχουν την ίδια απήχηση που είχαν το 2010 (ας πάρουμε την κοντινότερη χρονικά στιγμή) και τέλος οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές (δηλαδή, κακά τα ψέμματα, δεν μετράει τόσο η τοποθέτηση του υποψηφίου αλλά οι ικανότητά του να πείσει και η σύνθεση του ψηφοδελτίου).

Σημαντικό ρόλο στη συνέχεια αυτού που ήδη ξεκίνησε θα παίξει επίσης και η θέση που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα επιλέξει να στηρίξει κάποιον εκτός του στενού κομματικού χώρου ή κάποιον τρίτο, που θα είναι/θα προέρχεται έξω από το κόμμα.
Μπορεί τη στιγμή αυτή το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματος πανελλαδικά να αγγίζει το 28,5%, στην περιοχή να έλαβε στις τελευταίες εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 21,31% (και 6.050 ψήφους, σε αντίθεση με το 11,32% και τις 3.331 ψήφους του Μαΐου του 2012), αυτό όμως δεν σημαίνει πως η πραγματική δύναμή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή είναι αυτή. Σήμερα η δύναμή του μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στα πολιτικά πράγματα (ειδικά μετά τις δηλώσεις Τσίπρα και άλλων στελεχών αλλά και υπό το πρίσμα της συνάντησης Τσίπρα – Σόιμπλε).
Άλλωστε πολλά θα αλλάξουν αν στο μεσοδιάστημα από σήμερα έως τον Ιούνιο του 2014 γίνουν εθνικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία.
Εχθές είχαμε και μια προσπάθεια ταύτισης ενός εκ των τριών παραπάνω με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έπεσε στο κενό, αφού μέλος της νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο νωρίς το πρωί είχε μιλήσει (και) για τα δημοτικά, το βράδυ δήλωσε ξεκάθαρα μέσα από ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πως οποιαδήποτε συμπεράσματα βγαίνουν και σχετίζονται με τη θέση του ή με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν κανέναν.

Θα παρακολουθούμε το θέμα και τις κινήσεις όλων από κοντά και θα σας έχουμε συνεχή ενημέρωση όχι μόνο για αυτούς αλλά και για τις κινήσεις του νυν δημάρχου Φώτη Δημητριάδη, ο οποίος ήδη έχει δώσει ένα δείγμα του τι προτίθεται να κάνει και ποιες θα είναι οι ισορροπίες που προτίθεται να κρατήσει, με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε επίπεδο αντιδημάρχων για την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Μία απάντηση στο “Αλεξάνδρεια: η "δημαρχολογία" έχει ήδη αρχίσει”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.