Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σπαράγγι και αλκοόλ

Φυσικά, οι ειδικοί δεν λένε να πλακωθούμε στα σπαράγγια και μετά να πιούμε τον Βόσπορο!
Εννοείται… !!!
Τελικά, απ’ ότι φαίνεται το σπαράγγι κάνει καλό σε πολλά πράγματα.
Είναι και τοπικό προϊόν, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε μια νέα έρευνα, που δείχνει και κάποιες “παράξενες” ιδιότητες των σπαραγγιών (είναι και οι ημέρες που «σηκώνουν» ολίγον αλκοόλ παραπάνω – με την προϋπόθεση φυσικά ή να οδηγάει άλλος ή να είστε στα 5 μέτρα απ’ το κρεβάτι σας).
Ας αναφέρουμε κάτι ενδιαφέρον που διαβάσαμε: επιστήμονες από το Ίδρυμα Ιατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τορόντο και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Jeju της Νότιας Κορέας ανακάλυψαν ότι ορισμένα αμινοξέα και ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στα φύλλα των σπαραγγιών μπορεί να καταπραϋνουν τα παρεπόμενα της μέθης και να προστατεύσουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιστήμης Τροφίμων» (JFS), οι ερευνητές ανέλυσαν τα συστατικά των φύλλων και των βλαστών νεαρών σπαραγγιών και έλεγξαν την δράση τους σε ηπατικά κύτταρα ανθρώπων και ποντικιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ξεχωριστά την επίδραση των βλαστών και των φύλλων του σπαραγγιού, για να εντοπίσουν ποιο από τα δύο είναι πιο ωφέλιμο στην πρόληψη των βλαβερών επιδράσεων της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Έτσι διαπίστωσαν ότι τα φύλλα του σπαραγγιού, που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα αμινοξέων και ιχνοστοιχείων απ’ ό,τι οι βλαστοί, ασκούν εντονότερη προστατευτική δράση.
Τα οφέλη των σπαραγγιών στην υγεία, πάντως, δεν περιορίζονται στην προστατευτική δράση τους στο ήπαρ. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται πως καταπολεμούν τις μυκητιάσεις και τη φλεγμονή, ενώ πιστεύεται πως έχουν και διουρητικές ιδιότητες, ελαττώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.