Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε πιο γρήγορα φορτωμένος μ’ένα τσουβάλι δολάρια…

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε νωρίς για ένα χωριό της Φθιώτιδας. Πρόκειται για τους Μεξιάτες, 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, κοντά στα Λουτρά Υπάτης, όπου χρόνια τώρα λειτουργεί το κληροδότημα “Στήβεν Ζόνας”, που φέτος, για πρώτη φορά, μοιράζει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε περίπου 240 ανθρώπους.
Είναι οικονομικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι είτε είναι δημότες, είτε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού. Οι οικονομικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους ξεκινούν από 220 ευρώ, όταν ο συνταξιούχος είναι μόνος του και φθάνουν τα 550 ευρώ όταν πρόκειται για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων. Ενισχύουν οικονομικά μαθητές είτε για φροντιστήρια προετοιμασίας ένταξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η ενίσχυση φτάνει και τα 1400 ευρώ για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, όπως επίσης μαθητές για ξένες γλώσσες, όπου οι ενισχύσεις φθάνουν έως και τα 800 ευρώ.
Έτσι, αυτές τις μέρες, τα μέλη σχεδόν ολόκληρου του χωριού συνωστίζονται στις τράπεζες για να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους.
Το ίδρυμα δημιουργήθηκε στη μνήμη του συγχωριανού τους, Στήβεν Ζόνας.

Έζησε στην Αμερική και άφησε στο χωριό μια περιουσία άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. “Είναι μετοχές από τα πιο “σκληρά” χαρτιά, τις οποίες διαχειρίζεται στην Αμερική η τράπεζα PNC BANK για λογαριασμό του Ιδρύματος και κάθε χρόνο μας αποδίδει τα κέρδη, που διανέμονται με διάφορους τρόπους στους κατοίκους του χωριού» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Χριστόπουλος. Εξηγεί πως τα προηγούμενα χρόνια, το κληροδότημα πέρασε περιπέτειες, αλλά «τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μπει σε μια διαφορετική βάση“. Ήταν, μεταξύ άλλων, πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες στο Σινσινάτι του Οχάϊο για να ανατραπούν πλαστές διαθήκες, που προέκυψαν στην πορεία.
Έως το 2007 γίνονταν κυρίως επενδύσεις σε διάφορες υποδομές, ελάχιστες σε ανθρώπους” εξηγεί ο πρόεδρος και συνεχίζει: “για πρώτη φορά το 2008 ξεκινήσαμε να ενισχύουμε μαθητές. Από τότε κάθε χρόνο μοιράζουμε στους μαθητές από 55 έως και 70.000 ευρώ ως ενίσχυση για να τα βάλουν πέρα με τα φροντιστήρια“.
Η ενίσχυση από την πλευρά του κληροδοτήματος δείχνει να πιάνει τόπο, καθώς οι πίνακες με τους επιτυχόντες του χωριού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ βελτιώνονται συνεχώς.7

ΑΜΠΕ