Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ξεκινάει μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2013 η κανονική λειτουργία της "Αριάδνης"

Φωτογραφία του υπουργείου ΔΕΝ είχαμε,
συνταξιούχο είπαμε να μην βάλουμε…
Καταλήξαμε στην φωτό της Ariadne Artiles!!!
(από το GQ Espana)
Πάντως, όποιος βάφτισε το νέο σύστημα πρέπει να είχε εκτός από φαντασία και χιούμορ: η Αριάδνη στη μυθολογία ήταν η κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, αυτή που είχε βοηθήσει – με τον Μίτο – τον Θησέα να βρει την άκρη και να βγει από το λαβύρινθο…

Η “Αριάδνη” ξεκινάει τη λειτουργία της από την πρωτοχρονιά του 2013.
Αυτό αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Όπως είπε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία για την εφαρμογή του δικτύου.
Έχουν οριστικοποιηθεί οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες, οπότε το δίκτυο είναι έτοιμο να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 ενώ η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται για την 1η Μαρτίου 2013.
Τι είναι όμως η «Αριάδνη»;

Πρόκειται για ένα σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) λόγω γέννησης ή θανάτου θα γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία), των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), λόγω  συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές. 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα οδηγήσει στην οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων και θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.

Όσον αφορά τις διάφορες απογραφές συνταξιούχων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που έχουν γίνει, τα στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

Σε ότι αφορά ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και σύμφωνα με τον υπουργό, θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.